Volledig scherm
© anp

Peter Blangé nieuwe prestatiemanager KNVB

Peter Blangé is de nieuwe prestatie- en innovatiemanager van de KNVB. De oud-volleyballer (52) tekent voor twee jaar en gaat vanaf januari aan de slag voor alle vertegenwoordigende elftallen van de bond, tot aan het 'grote' Oranje.

,,Met Blangé kiezen we voor iemand die topsport ademt en die al jaren met innovatie bezig is, ook in relatie tot voetbal'', zegt technisch directeur Hans van Breukelen.

Blangé, die 500 interlands speelde, aan vier Olympische Spelen deelnam en later ook coach werd, stapt over van Ortec, een ontwikkelaar van ICT-systemen en leverancier van data, waar hij directeur was. In 2014 werd hij gedetacheerd als manager van het InnoSportlab op Papendal, een kenniscentrum opgezet in nauwe samenwerking met NOC*NSF.

De KNVB sprak eerder ook met andere kandidaten. Maar Robin van Galen en Gerard Kemkers zeiden 'nee' tegen een overstap naar Zeist. Van Galen bleef liever aan als bondscoach van de Nederlandse waterpoloërs en Kemkers gaf de voorkeur aan zijn werk als prestatiemanager in de opleiding van FC Groningen.

Geen teammanager

Volledig scherm
© ANP

Blangé hapt nu wel toe in een functie die onderweg iets is gewijzigd. ,,We hebben besloten om de 'PIM' volledig los te koppelen van het teammanagement van Oranje,'' stelt Hans van Breukelen. ,,Die beslissing is de afgelopen tijd tot stand gekomen in overleg met allerlei professionals binnen de KNVB. Noem het voortschrijdend inzicht. De dokter, de inspanningsfysioloog, de bondscoach, zij zien in de praktijk hoe veel werk er ligt en zeggen: prestatie- innovatiemanager en teammanager Oranje combineren, dat is niet verstandig.''

Volgens Van Breukelen wordt de taak van Blangé tweeledig. ,,We willen dat hij alle individuele kennis van onze eigen professionals gaat bundelen en omzetten in een totaalprogramma. Dat moet bijvoorbeeld leiden tot verbeterde KNVB-cursussen voor trainer/coach. Daarnaast zal hij ook kennis en info bij een aantal clubs en partijen moeten halen die al heel ver zijn met innovaties. ,,Dat betekent niet dat hij het voetbalbeleid gaat bepalen, dat doen onze coaches en de clubs. Wel wordt hij de verbindende man tussen het voetbal en de wetenschap. In Zeist moet hét kenniscentrum voor het Nederlandse voetbal komen te staan, waar iedereen met zijn vragen en behoeften terecht kan. De KNVB moet er zijn voor de clubs.''  

De KNVB zoekt na de aanstelling van Blangé dus nog steeds verder naar een opvolger voor Hans Jorritsma, de huidige teammanager van Oranje. Die zou aanvankelijk eind dit jaar met pensioen worden gestuurd, maar tekende onlangs bij tot eind 2017. Dat gebeurde mede op aandringen van bondscoach Danny Blind. ,,Jorritsma zal de volgende teammanager gaan inwerken,'' aldus Van Breukelen, die zegt nog geen specifieke kandidaat op het oog te hebben.

Blangé: Voetbal centraal

Peter Blangé reageert op de website van de KNVB kort op zijn aanstelling. ,,Eén procent verschil of een fractie van een seconde kan wedstrijden op het allerhoogste niveau beslissen. Onderzoek en innovatie kunnen er een bijdrage aan leveren om net dat verschil te maken. Ik kijk er naar uit daar samen met de voetbalexperts mee aan de slag te gaan. Voetbal moet te allen tijde centraal blijven staan."

Blangé in 2010 als bondscoach van de volleybalmannen.
Volledig scherm
Blangé in 2010 als bondscoach van de volleybalmannen. © ANP