Peter Bosz vertrekt naar Dortmund na knallende ruzie

VIDEOPeter Bosz is de nieuwe trainer van Borussia Dortmund. Hij wordt vanmiddag gepresenteerd. Zijn vertrek bij Ajax komt door een onwerkbare situatie in de staf. Bosz en assistent Hendrie Krüzen stonden lijnrecht tegenover Dennis Bergkamp, Hennie Spijkerman, Carlo l'Ami en Bjorn Rekelhof.

Quote

Het heeft het hele seizoen gerommeld in de staf bij Ajax.

Door Maarten Wijffels

Rond 14.30 uur vanmiddag stapt Peter Bosz officieel een nieuwe wereld binnen. Hij wordt dan in Dortmund voorgesteld aan de pers, bij een nog grotere club dan de club die hij dit seizoen naar de finale van de Europa League leidde. Bosz tekent voor twee seizoenen in het Signal Iduna Park. Hij neemt Hendrie Krüzen mee naar het Rührgebied.

Ondertussen zal Ajax ook massaal in de mediabelangstelling staan. Daar moet algemeen directeur Edwin van der Sar maar uitleggen waarom er voor het tweede seizoen op een rij een onwerkbare situatie in de staf is ontstaan, die nu rechtstreeks leidt tot het opstappen van de hoofdtrainer.

Volledig scherm
Peter Bosz en Hendrie Krüzen. © ANP

De spelers van Ajax, de raad van commissarissen, het gros van de fans: allemaal wilden ze de afgelopen dagen dat Bosz zou blijven toen bleek dat Borussia Dortmund zich voor hem had gemeld. Maar blijven bleek in spoedberaad geen optie meer. Bosz was zo klaar met vier leden van zijn staf, dat hij na maanden van maskeren en slikken en professioneel over zaken heen stappen Van der Sar voor de keuze stelde: zij eruit of ik eruit.

Van der Sar wil of kon er niet aan: breken met Dennis Bergkamp, Hennie Spijkerman, Carlo l'Ami en Bjorn Rekelhof. De commissarissen, die pas laat werden ingelicht, zouden net als kopstukken uit de spelersgroep tot op het laatste moment hebben aangedrongen op het aanblijven van Bosz, die wel door één deur kon met directeur Marc Overmars.

Het heeft het hele seizoen gerommeld in de staf bij Ajax, maar de resultaten maskeerden veel. Vanaf januari was de stemming echter al tot onder het vriespunt gedaald, zo bevestigden in het weekeinde off the record ook Ajax-spelers uit de kern van het Nederlands elftal. Zij zagen dat er letterlijk amper nog contact was tussen Bosz/Krüzen en de andere stafleden.  

Borussia Dortmund zocht contact met Bosz nadat het vorige week zelf brak met zijn eigen trainer, Thomas Tuchel, ook na interne strubbelingen. De directeuren Watze en Zorc zien in Bosz een ervaren, aanvallend ingestelde trainer die een ploeg met veel toptalent verder kan uitbouwen in de Bundesliga en in de Champions League.

• Lees meer over de ruzie bij Ajax vandaag in de papieren versie van AD Sportwereld

• Poll: Wie moet Peter Bosz opvolgen bij Ajax?

• Lees hier column Willem van Hanegem: Ik snap Peter Bosz wel