Hyballa.
Volledig scherm
Hyballa. © BSR

Peter Hyballa nieuwe trainer van NAC

De kogel is door de kerk: Peter Hyballa is de nieuwe trainer van NAC. De Bredase club en de 44-jarige oefenmeester zijn afgelopen weekend tot een akkoord gekomen, vandaag zullen beide partijen de overeenkomst voor de duur van anderhalf jaar bezegelen met de benodigde handtekeningen.

Morgen leidt de Duits-Nederlandse oefenmeester in Zundert voor het eerst de training van de nummer zes van de eerste divisie. Technische staf en spelers zijn maandagmiddag ingelicht door de directie.

Hyballa staat te popelen om te beginnen en is zonder twijfel de gedroomde kandidaat van de directie. Zowel algemeen directeur Luuc Eisenga als technisch manager Tom Van Den Abbeele heeft zich de afgelopen vier weken hard gemaakt voor de komst van karaktermens Hyballa. Met zijn geestdrift, ervaring, kennis en kunde is de ambitieuze trainer voor de beleidsbepalers de ideale man voor NAC. Dat gevoel werd met ieder onderhoud versterkt, reden om voormalig assistent-bondscoach Kees van Wonderen af te zeggen.

De duur van het contract van Hyballa, dit nog lopende seizoen plus volgend seizoen, betekent automatisch dat op korte termijn geen toekomst is voor de 32-jarige Willem Weijs. De huidig interim-trainer, vorig jaar nog jeugdtrainer van NAC onder 19, is momenteel bezig zijn hoogste trainersdiploma te halen en kan als hij zijn cursus in dit voorjaar afrondt zelfstandig als gediplomeerd coach aan de slag. Dat zal dus niet in Breda zijn waar de beleidsmakers voor de twaalf jaar oudere Hyballa kiezen.

NEC

De zoon van een Duitse vader en een Nederlandse moeder was jeugdtrainer bij negen verschillende Duitse clubs op alle soorten niveaus. Op zijn 35ste beleefde Hyballa zijn vuurdoop als hoofdtrainer. De afgelopen acht jaar was hij werkzaam in vier verschillende landen waaronder een seizoen in Nederland bij NEC dat destijds in de eredivisie uitkwam. In Breda krijgt Hyballa, een man met een enorme persoonlijkheid, de opdracht om NAC terug naar de eredivisie te brengen. Lukt het dit jaar niet via de nacompetitie, dan in 2021 met een elftal dat hij komende zomer vanaf de eerste dag van de voorbereiding volledig naar zijn hand kan zetten.

Met vier wedstrijden in vijftien dagen tegen TOP Oss (thuis), AZ (uit, kwartfinale beker), Jong Ajax (uit) en Almere City (thuis) kan Hyballa gelijk aan de bak met een NAC dat nagenoeg uitgeschakeld is voor de plaatsen om rechtstreekse promotie. NAC staat momenteel zesde met 39 punten. Koploper Cambuur heeft 51 punten en Volendam, de nummer twee, heeft er 49.

Bekijk hier video's over NAC: