Simon Gustafson legt aan vanaf de stip.
Volledig scherm
Simon Gustafson legt aan vanaf de stip. © BSR Agency
1
EINDE
1
  • Oussama Darfalou 51'
  • Simon Gustafson 81'

Pover FC Utrecht komt dankzij dubbele strafschop weg met een punt in Venlo

VVV – FC Utrecht werd een wedstrijd die draaide om handsballen en strafschoppen. Simon Gustafson zorgde voor een Utrechts puntje nadat zijn gemiste penalty opnieuw mocht (1-1).

Door Tim Reedijk

Na een beginfase vol kansen zakte het niveau bij de wedstrijd tussen VVV-Venlo en FC Utrecht diep weg in de eerste helft. Nauwelijks kansen, amper goed voetbal. FC Utrecht oogde tandeloos zonder topscorer Gyrano Kerk, die zelden een wedstrijd mist maar nu met een blessure moest afhaken.

Wachten was het op een individuele actie of bijvoorbeeld een doelpunt uit een spelhervatting. Niet gek dus dat de score pas werd opengebroken toen de bal op de stip ging. Sean Klaiber kon er niets aan doen, maar de bal kwam tegen zijn hand en dus besloot Dennis Higler op advies van de video-arbitrage om een strafschop te geven. Utrecht-keeper Jeroen Zoet stopte vorige week tegen ADO Den Haag nog een pingel, deze inzet van Oussama Darfalou was zo overtuigend dat Zoet kansloos was.

Bekijk hier de samenvatting van VVV-Venlo - FC Utrecht (premium).

Leon Guwara verbergt zijn gezicht.
Volledig scherm
Leon Guwara verbergt zijn gezicht. © ANP Sport

FC Utrecht viel tegen en dat bleek wel toen trainer John van den Brom na een uur spelen een zeldzame driedubbele wissel doorvoerde. Met Adam Maher, Bart Ramselaar – die twee zijn net weer terug van blessures – én Jean-Christophe Bahebeck hoopte de trainer de wedstrijd om te draaien. Daarbij kreeg FC Utrecht hulp van Christian Kum, die eveneens hands maakte in het zestienmetergebied.

Een koud kunstje voor Simon Gustafson, normaal gesproken, maar de Zweed zag zijn strafschop gekeerd worden door Thorsten Kirschbaum. Een zeldzaamheid, want Gustafson miste nog nooit een penalty voor FC Utrecht. En dat blijft voorlopig ook zo, want de VAR constateerde dat een VVV-speler te vroeg was ingelopen.

Gustafson kreeg zodoende een tweede kans om de pingel te benutten en hij faalde niet. De Zweed schoot de bal in dezelfde hoek, ditmaal kon Kirschbaum er geen hand tegenaan krijgen. Daarmee redde Gustafson, aanvoerder bij afwezigheid van de lang geblesseerde Willem Janssen, een puntje voor zijn club, in een wedstrijd die bepaald geen vertrouwen geeft voor de kraker tegen Ajax volgende week.

VVV FC Utrecht
Volledig scherm
VVV FC Utrecht © AD