Prima start van Jong Oranje

VideoJong Oranje is de race om een ticket voor het Europees kampioenschap prima begonnen. De ploeg van Erwin van de Looi won vanavond op De Vijverberg in Doetinchem met 5-1 van Jong Cyprus.  

Eerste duel
Het was het eerste duel van Jong Oranje in de kwalificatiereeks. Jong Cyprus speelde vanavond al zijn derde wedstrijd op weg naar het EK in 2021 in Hongarije en Slovenië. Verder in Groep 7 zitten Jong Portugal, Jong Noorwegen, Jong Wit-Rusland en Jong Gibraltar.

Door Nik Kok

Aanvankelijk schrok trainer Erwin van de Looi zich een hoedje toen een blunder van FC Utrecht-verdediger Justin Hoogma ervoor zorgde dat Jong Cyprus op voorsprong kwam door spits Ruel Sotiriou. Jong Oranje herstelde zich snel in het EK-kwalificatieduel via Teun Koopmeiners die een strafschop benutte.

Daarna ging het snel voor het beloftenteam. Een fraaie assist van Kaj Sierhuis stelde Dani de Wit in staat om Jong Oranje op voorsprong te zetten. Al snel gevolgd door de 3-1 van Kaj Sierhuis zelf. In Doetinchem was het de hele wedstrijd eenrichtingsverkeer maar het lukte Jong Oranje niet om de score heel veel verder uit te bouwen. Dani de Wit en Deyovaiso Zeefuik maakten er in de tweede helft nog 5-1 van.

Om straks het EK 2021 in Hongarije en Slovenië te halen (het eerste eindtoernooi sinds 2013) moet Jong Oranje als eerste eindigen in de poule of zich bij de beste nummers twee voegen. Een play-off kan nog een sluiproute zijn. Normaal gesproken strijden Oranje en Portugal om een EK-ticket. Van Noorwegen, Gibraltar, Wit Rusland en Cyprus wordt minder verwacht.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency

Maar waar het Nederlands elftal van Ronald Koeman is begonnen aan een soort nieuwe lente, samengevat in de inmiddels bekende, kekke New Wave-video van de media-afdeling van de KNVB, moet het gevoel van Jong Oranje nog groeien.

Het AZ georiënteerde (met Wijndal, Stengs, Koopmeiners,en De Wit) Jong Oranje ontbeert nog wel wat creativiteit. Zeker als Calvin Stengs onder het toeziend oog van de assistenten van bondscoach Ronald Koeman nooit echt loskomt zoals dat vaak in de eredivisie is te zien. 

Meegewogen moet wel worden dat het elftal nu al is beroofd van vaste krachten Donyell Malen en Justin Kluivert. Zoals dat nu eenmaal gaat bij een beloftenteam. Zij maakten al onderdeel uit van het Nederlands elftal. Wel goed: de meeste spelers hebben of hadden recent een basisplaats bij een eredivisieclub. In Doetinchem begonnen ze gisteren allemaal aan de nieuwe EK-droom.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency