Primeur: Volg de tussenstanden van je amateurclub

Het was de laatste jaren een veelgehoorde 'klacht': Waarom kunnen we wel realtime op de hoogte worden gehouden van de belangrijkste competities in Senegal, Venezuela of Oezbekistan, maar niet van het amateurvoetbal in één van de digitaal dichtstbevolkte landen van de wereld? Daar is eindelijk een antwoord op.

Volledig scherm

Twee studenten van de Universiteit van Tilburg en Fontys Hogeschool hebben het mogelijk gemaakt om vanaf komend weekeinde het Nederlandse amateurvoetbal live te volgen. Alle tussenstanden van de eerste elftallen in Topklasse tot en met de Zesde Klasse zijn dan live én overzichtelijk te volgen via een aparte website en - uiteraard - twitter. Zo is iedere liefhebber meteen op de hoogte van de tusenstand bij zijn favoriete club of de concurrentie uit de betreffende klasse.

Initiatiefnemer Frank Daamen: 'Het is puur een dienstverlening voor de amateurvoetballiefhebber die realtime kan zien hoeveel het staat bij zijn club. Ik ben zelf altijd amateurvoetballer geweest, tot ik een keer geblesseerd was. Ik kon toen een keer niet kijken en vond het vreemd dat ik nergens kon volgen wat de stand was bij mijn club. Dat was eigenlijk het begin. Geld verdienen is ook niet belangrijk voor: het is service.'

De twee studenten maken op het nieuwe platform gebruik van de unieke #hashtag. Hierdoor worden alle Twitterberichten met de amatweet hashtag real time weergegeven. En iedere club en competitie is gelinkt aan één hashtag.

'Inmiddels hebben we uit de amateurwereld erg veel positieve respons gekregen,' zegt Daamen. 'Dat is nodig inderdaad, want dit initiatief valt of staat bij het gebruik. Maar het slaat aan. We zijn afgelopen weekend begonnen om ons bekend te maken via mails aan heel veel amateurclubs - en via natuurlijk via twitter zelf - en de reacties zijn vooralsnog heel goed.'

De Topklasse-clubs beginnen komend weekeinde aan de competitie. Alle lagere klassen, van Hoofdklassen tot Zesde Klasse, beginnen begin september.