Protocol KNVB: Stadions vanaf start seizoen 15 tot maximaal 35 procent vol
VideoBij het opstarten van het betaald voetbalseizoen 2020-2021 is het thuispubliek vanaf het begin welkom, staat in een protocol van de KNVB. Stadionbezoek gaat alleen wel gepaard met strenge maatregelen, om de eventuele verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Stadions kunnen volgens de KNVB voor 15 tot 35 procent gevuld worden met publiek.
Delen per e-mail
De KNVB heeft met het ‘Protocol Veilige Opstart Betaald Voetbal 2020-2021’ de betaald voetbalclubs in Nederland een leidraad gegeven om stadionbezoek te coördineren. Volgens de voetbalbond kunnen stadions voor 15 tot 35 procent gevuld worden, afhankelijk van het gezelschap waarin bezoekers naar het stadion komen.
De leidraad houdt daarbij rekening met vier verschillende ‘groepen’ supporters. Als een vak gevuld wordt met toeschouwers die individueel naar het stadion komen, kan dat vak volgens de KNVB voor 15 tot 20 procent gevuld worden. Zo moeten er zeker vier a vijf stoeltjes tussen twee bezoekers leeg blijven en kunnen er ook geen supporters direct achter elkaar zitten.
Als toeschouwers uit hetzelfde huishouden in tweetallen of drietallen komen, kan de capaciteit al snel naar 25 tot 30 procent worden opgeschaald. Voor groepen met jongeren, jonger dan 18 jaar oud, geldt de regel om 1,5 meter afstand te houden helemaal niet, waardoor het stadion zelfs tot 35 procent vol zou kunnen zitten.
De KNVB benadrukt in het protocol echter nadrukkelijk dat het om een leidraad gaat. De clubs zullen lokaal in kaart moeten brengen in hoeverre de opzet voor hen ook daadwerkelijk mogelijk is. Het belangrijkste pijnpunt lijkt daarbij de in- en uitstroom bij het stadion te worden. Clubs zullen daarbij waarschijnlijk met tijdsloten moeten gaan werken, wat ervoor gaat zorgen dat supporters al lang van tevoren aanwezig moeten zijn en ook moeten wachten voordat ze het stadion na de wedstrijd weer kunnen verlaten. De voetbalbond pleit er dan ook voor dat clubs rondom de wedstrijden voor de nodige amusement zorgen.
Géén uitfans
Ook zullen clubs zelf in kaart moeten brengen in hoeverre het nodig is dat supporters beschermingsmiddelen dragen als ze naar het stadion toekomen. De KNVB roept bovendien op om niet op de gebruikelijke manier catering aan te bieden, maar met rondlopende verkopers te werken. Het protocol is hoe dan ook een startpunt van waaruit de BVO’s zelf nadrukkelijk aan de slag moeten gaan, om zo veel mogelijk supporters op een veilige manier toe te kunnen laten.
Wat in ieder geval vaststaat, is dat er voorlopig geen uitsupporters naar de wedstrijden kunnen komen. Uitsupporters zorgen namelijk voor nog meer uitdaging rondom de beheersbaarheid van het van- en naar het stadion krijgen van supporters. Bovendien kunnen de thuisclubs het uitvak goed gebruiken om een groter percentage van hun seizoenskaarthouders in het stadion kwijt te kunnen.
Als je het protocol leest, heb je niet gelijk zin om naar een wedstrijd te gaan
Voetbalfans: ‘Protocol eerste stap’
Het Supporterscollectief Nederland heeft er begrip voor dat supporters van de uitspelende club voorlopig niet welkom zijn in de voetbalstadions. ,,Het liefste speel je met thuis- én uitsupporters”, zegt voorzitter Matthijs Keuning namens de vereniging voor supportersclubs. ,,Maar het protocol is al zo ingewikkeld, de fans van de thuisclub zijn niet eens allemaal welkom. We zien dit dan ook als de eerste stap op weg naar volle stadions. Maar als je het protocol leest, heb je niet gelijk zin om naar een wedstrijd te gaan. Er zijn veel beperkingen en je moet met heel wat dingen rekening houden. Het is best ingewikkeld. Maar dit plan is niet voor de lol gemaakt. Je moet ergens mee beginnen.”
(Jimmy Miltenburg)
Ook kan er volgens het protocol van de KNVB geen gebruik worden gemaakt van vakken met staanplaatsen. Clubs kunnen namelijk alleen maar geregistreerde, plaatsgebonden kaarten verkopen, die horen bij een vaste stoel. Supporters moeten dan ook zitten. Tenzij de vakken met staanplaatsen in tussentijd kunnen worden voorzien van stoeltjes, kunnen die delen van het stadion niet gebruikt worden.
Waar het protocol voorlopig niets over zegt, is of er in het stadion gezongen mag worden. De maatregel dat zingen of schreeuwen in het stadion voorlopig verboden is, zoals premier Mark Rutte eind juni aangaf, leverde al snel veel weerstand op. De KNVB weet nog niet in hoeverre met die maatregel omgegaan moet worden en omschrijft dat in het protocol als volgt: ‘Op 24 juni 2020 is bij de aankondiging van versoepelingen en overheidsmaatregelen gemeld dat spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband niet is toegestaan. Vanuit de landelijke partners is nog geen uniform handelingsperspectief te delen, waardoor dit nog niet is opgenomen in deze versie van dit protocol. Voor de start van het nieuwe seizoen wordt hier meer helderheid over verschaft.’
Het nieuwe seizoen in de Eredivisie gaat in het weekend van 12 september van start. De Keuken Kampioen Divisie is al twee weken eerder aan de beurt.
Bekijk onze video's over corona in de sport in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Louis, een voetbalman met status, was geknipt voor deze baan
Columnist Hugo Borst vraagt zich af waar de opvolger van Sarina Wiegman blijft. Hij had nog wel een goede kandidaat geweten. -
Samenvatting
Tiental Vitesse houdt stand en pakt drie kostbare punten tegen concurrent AZ
De afwezigheid van ‘enfant terrible’ Riechedly Bazoer heeft geen effect op Vitesse. De Arnhemse club heeft de derde topper van dit seizoen in eigen huis gewonnen. Onder leiding van Loïs Openda en Jacob Rasmussen versloeg de Gelderse eredivisionist zondagavond AZ: 2-1. -
PREMIUM
Dit is waarom mannen en vrouwen anders reageren op dezelfde medicijnen
Mannen en vrouwen reageren vaak anders op medicijnen. Toch krijgen ze vaak dezelfde dosis voorgeschreven. Tijd voor verandering, aldus onderzoekers. -
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’
Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn? -
Met je baby in één bed, doen of niet?
Moeders die samen met hun baby’s in één bed slapen, in veel culturen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Maar ook hier wint, nadat baby’s jarenlang in een wiegje werden gelegd, het zogenaamde ‘co-sleeping’ steeds meer terrein. En dat is niet zo raar: gebroken nachten worden bijvoorbeeld een stuk minder ingrijpend, doordat je niet meer hoeft op te staan voor een nachtvoeding.
-
Fans welkom in stadions, maar op 1,5 meter én niet zingen: ‘Neem een toeter mee’
Voetbalfans zijn vanaf 1 juli weer welkom in voetbalstadions. Toch gelden er nog wel de nodige maatregelen. Zo moeten fans anderhalve meter afstand van elkaar houden en zingen mag nog niet. Dat heeft premier Mark Rutte vanavond bekendgemaakt. -
Andere spelers, ander strijdplan: Ajax-kwelgeest Buijs met gehavende ploeg naar Amsterdam
Er is geen ploeg in de eredivisie waar Ajax zoveel moeite mee lijkt te hebben als FC Groningen. Twee keer op rij won de ploeg van trainer Danny Buijs van de koploper, al lijkt de kans op een nieuwe stunt zondag fors kleiner door het gemis van enkele sterkhouders. -
Jansen over AZ-opponent Vitesse: ‘Een goed team met een wat mindere reeks’
Het is nog de vraag of AZ in de wedstrijd tegen Vitesse van zondag kan beschikken over Fredrik Midtsjø. De Noorse middenvelder moest woensdag de training staken met hamstringklachten. ,,Het is nog even de vraag of hij het gaat halen”, aldus trainer Pascal Jansen tijdens het persmoment vanmiddag.