Volledig scherm
© anp

PSV: een verjongingskuur en harttransplantatie tegelijk

PSV - Zulte Waregem was amper een half uur oud, of Jeffrey Bruma had de bal op vijandige helft al twee keer onderschept, met tientallen meters ruimte in zijn rug. Geen PSV'er te bekennen die in die spelfases op eigen helft stond, op doelman Jeroen Zoet na.

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© getty

Wie nog twijfels had over de totale metamorfose van PSV, kreeg gisteren het ultieme bewijs geleverd. De Philips Sport Vereniging onderging deze zomer een facelift, een verjongingskuur en een harttransplantatie tegelijk. De club die vorig seizoen zo'n beetje iedereen tegen zich in het harnas jaagde, toonde zich nu vrolijk en levenslustig.

De manier waarop Bruma verdedigde naast de nog jongere Karim Rekik, ver over de middellijn: met een type als Marcelo was het vorig seizoen ondenkbaar. Niet alleen kwam gisteren het jongste PSV aller tijden in het veld, gemiddeld slechts 21 jaar en 147 dagen oud, het speelde ook daadwerkelijk met de bravoure en brutaliteit van een jongensklas. Voortdurend vooruit spelend, vol op de aanval vaak, onbevreesd en grillig tegelijk.

Van dit PSV kun je veel zeggen, maar angst of saaiheid kun je het niet verwijten. En dat maakt het komende eredivisieseizoen op voorhand al leuk. Waar Ajax stoïcijns verder kan bouwen op het succes van de laatste jaren, meldt PSV zich op geheel nieuwe wijze aan het front. Opgefrist en opgeschud, met een piepjonge ploeg en een onervaren trainer. Phillip Cocu mag dan geen trainer zijn van ferme teksten, de bravoure moet hem in het voetbal gaan zitten.

In de jeugdige onbevangenheid van zijn ploeg schuilt ook meteen het risico. Dit PSV is zó jong en grillig, dat het straks onvermijdelijk tegen zeperds gaat oplopen. Hoeveel kansen PSV ook creëerde tegen de nummer twee van België, lang hing het gevaar in de lucht dat het aan de overkant zomaar mis kon gaan. Depay en Bakkali; steeds brachten ze opwinding op de flanken, maar ze verloren zichzelf óók soms in een misplaatst balletje achter het standbeen.

Dat PSV het beperkte Zulte Waregem pas een kwartier voor tijd definitief van zich afschudde, paste feilloos in het beeld van een elftal waarvan de fundering nog maar amper is gelegd, gedragen door een aanvoerder - Wijnaldum - van nota bene pas 22 jaar. Plaatsing voor de Champions League is nog verre van zeker en een landstitel al helemaal niet.

Maar de misschien wel belangrijkste winst zit hem in de aaibaarheidsfactor van dit elftal. Waar PSV zichzelf vorig seizoen verloor in een sfeer van incidenten, wangedrag en negativisme, roept dit elftal juist warmte en sympathie op. Een maand voordat PSV precies 100 jaar bestaat, op 31 augustus, mag dat gerust een klein wonder heten.