Volledig scherm
© anp

PSV'ers met hoofd bij club, Oranje en Guus Hiddink

Het is druk in de hoofden van veel spelers bij PSV. Zeker een mannetje of acht schaakt in het slot van dit seizoen op meerdere borden. Ze willen tweede worden in de competitie, met Oranje naar het WK én alvast een goede indruk maken op de volgende bondscoach. Die loopt zich immers reeds warm op de Herdgang.

Stijn Schaars bekijkt vanochtend of hij fit genoeg is om vanavond te spelen tegen Heerenveen. Het is een beslissing die Georginio Wijnaldum met argusogen volgt. Hij aast eveneens op speeltijd tegen de Friezen, en dat geldt in het kielzog van beide middenvelders ook voor Adam Maher.

Het is maar een greep uit de vele spelers met (al dan niet dezelfde) belangen in de selectie van PSV. Zeker een mannetje of acht schaakt in deze slotweken van het seizoen op meerdere borden tegelijk.

Interim-trainer Ernest Faber wil tegenover het AD vooralsnog geen positie kiezen. 'Ik snijd het onderwerp Oranje niet bewust aan met spelers, probeer alleen met onszelf bezig te zijn,' zegt de interim-trainer. 'Maar ook ik merk dat sommigen bij ons het WK in hun achterhoofd hebben. Ze hopen erop. En dat lijkt me logisch. Maar helpen? Spelers helpen zichzelf zeg ik altijd maar. Wie het best in vorm is, zal ik opstellen.'

En dan speelt er in Eindhoven dezer dagen nog iets. Dat is dat Guus Hiddink wekelijks op de club langskomt. Ook de bondscoach voor ná het WK is zich op de Herdgang alvast aan het warmlopen. 'Natuurlijk kan Guus alvast zien hoe iedereen functioneert,' beseft Faber. 'En ook dat zorgt voor een extra dimensie. Het enige wat ik uit eigen ervaring kan adviseren is: ga als speler niet te snel handelen naar een resultaat dat je in de toekomst hoopt te bereiken. Dan maak je het voor jezelf al gauw te moeilijk. Beperk je tot de eerstkomende wedstrijd en houdt het daarin simpel. Dan komt de rest vanzelf wel.'