Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots
PSV PSV
1
EINDE
0
Sparta Rotterdam SPA
  • 52' Goal Luuk de Jong

PSV in een zetel naar topper tegen Ajax

PSV boekte weer een zege in de eredivisie. De 13de in 14 duels. Met dank aan invaller Luuk de Jong reist de koploper met liefst 10 punten voorsprong naar Amsterdam voor de topper van komend weekeinde.

Nabeschouwing

anp
Volledig scherm
© anp
anp
Volledig scherm
© anp
Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots
Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots

Door Maarten Wijffels

PSV reist met een enorme voorsprong naar de Arena. De inzet van de topper is daarmee totaal tegenovergesteld aan vorig seizoen. Ook toen stonden Ajax en PSV half december tegenover elkaar in de Arena en moest PSV winnen om nog enigszins in de race te blijven voor de titel.

Ging het vanmiddag makkelijk tegen Sparta? Het had een stuk gemakkelijker gekund als de koploper zowel voor als na rust zijn kansen had benut. Phillip Cocu gaat dit seizoen uit van een vast elftal. De enige linie waarin hij nog wisselt, is in de aanval, waar De Jong speelt of Bergwijn. Vandaag kon Cocu spijt hebben van zijn keuze om de dribbelaar Bergwijn te laten starten. Het idee was om de vijf-mansdefensie van de gasten uit elkaar te spelen met veel beweging en onderlinge positiewisselingen, maar het was nu eerder zo dat PSV zelf last had van het doelloze dribbelen van met name Bergwijn. Keer op keer liep hij zich vast.

In de rust kwam alsnog De Jong in de ploeg. Hij stond koud in het veld of maakte meteen de 1-0 uit een voorzet van Brenet. Met die treffer maakte De Jong zijn denkbeeldige bingokaart vol: hij heeft nu tegen alle ploegen uit de eredivisie tenminste één keer gescoord.

PSV zag daarna onder meer Van Ginkel op de lat schieten en de matig spelende Locadia naast mikken. Aan de overkant had Sparta voor rust nog wel gevaar gesticht, maar na de achterstand niet meer.

PSV boekte zo een typische overwinning waar de ploeg het patent op heeft. Met 1-0 voorkomen, de tegenstander het idee geven dat ze best lekker meevoetballen, om dan toch 'gewoon' weer drie punten op te halen. Meestal valt in de slotfase ook nog de 2-0. Dat leek nu in de 85ste minuut te gebeuren toen Isimat uit een vrije trap de 2-0 binnentikte bij de tweede paal. Maar die goal werd terecht afgekeurd voor buitenspel.

De Jong tikt de 1-0 binnen.
Volledig scherm
De Jong tikt de 1-0 binnen. © Pro Shots

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

Luckassen scoort van dichtbij, maar doet dat vanuit buitenspelpositie.

Gele kaart Frederik Holst

Hirving Lozano wordt vervangen door Derrick Luckassen

Brogno kan twee corners achter elkaar nemen, maar twee keer trapt hij de bal kort bij de eerste paal. PSV kan wegwerken.

Michel Breuer wordt vervangen door Ragnar Ache

Gastón Pereiro wordt vervangen door Bart Ramselaar

Craig Goodwin wordt vervangen door Loris Brogno

Van Ginkel stoomt op en haalt buiten de zestien uit. Kortsmit ziet de bal uiteenspatten op de lat. Hier komt Sparta goed weg.

Lozano zet voor op Pereiro, die van dichtbij kan inkoppen. Kortsmit brengt echter knap redding.

Even een fase waarin Sparta de bal heeft zonder dat de Rotterdamse ploeg voor gevaar zorgt.

Luuk de Jong scoort voor het eerst sinds februari 2017 in opeenvolgende thuiswedstrijden in de eredivisie.

Kenneth Dougall wordt vervangen door Mark Veenhoven

Luuk de Jong heeft nu tegen alle 18 huidige eredivisie-ploegen gescoord. De enige andere huidige spelers die tegen alle 18 ploegen scoorden zijn Klaas-Jan Huntelaar, Siem de Jong, Lasse Schöne en Jens Toornstra.

GOAL! 1-0 PSV! Doelpunt Luuk de Jong. Na een voorzet van Brenet tikt De Jong de bal bij de tweede paal binnen. Wat een entree van de invaller.

Luuk de Jong is ingevallen. Van alle huidige eredivisie-ploegen is Sparta de enige ploeg waar De Jong nog niet tegen scoorde.

Tweede helft begonnen

Steven Bergwijn wordt vervangen door Luuk de Jong
Bergwijn heeft al 44 duels voor PSV gespeeld waarin hij de 90 minuten niet vol maakt.

PSV en Sparta schoten in de 1ste helft even vaak op doel: 4 keer. De thuisclub was echter wel veel gevaarlijker.

Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots
laad oudere berichten

Statistieken