PSV legt Ajax achteloos over de knie en pakt JC-schaal

PSV maakte zondag tijdens de jaarlijkse opening van het seizoen direct duidelijk dat het volgend jaar het eeuwfeest van de club graag met de landstitel wil opvrolijken. De bekerwinnaar uit Eindhoven was tijdens een ongelijke strijd om de Johan Cruijff Schaal beduidend sterker dan landskampioen Ajax: 4-2.

Nabeschouwing

Waar PSV klaar lijkt voor de nieuwe voetbaljaargang, wacht de technische leiding van Ajax een week voor de eerste competitiewedstrijd tegen AZ nog veel werk. Als excuus voor het toch wel grote krachtsverschil met PSV mocht de kampioen dit keer nog de afwezigheid van Derk Boerrigter, Miralem Sulejmani, Christian Eriksen, Gregory van der Wiel en Nicolai Boilesen opvoeren.

De ouverture van het seizoen onder het gesloten dak van de ArenA maakte echter ook duidelijk dat Ajax er verstandig aan doet snel een ervaren opvolger voor de vertrokken aanvoerder Jan Vertonghen aan te trekken. Daley Blind, schuldig aan de tweede treffer van PSV, liet onbedoeld zien dat hij nog niet te kwaliteiten heeft om die vacature goed in te vullen.

Het PSV van de teruggekeerde aanvoerder Mark van Bommel maakte een volwassen en degelijke indruk. Met aanwinst Luciano Narsingh op de rechterflank en Jeremain Lens in het centrum van de aanval zette de formatie uit Brabant de hoofdbewoner van de ArenA snel onder druk. Al na 3 minuten kopte Ola Toivonen raak (1-0). Lens zorgde 8 minuten later voor 2-0, nadat op de avond van de olympische sprintfinale was gebleken dat hij veel sneller was dan Blind.

Ajax was met het Deense talent Viktor Fischer en Aras Özbiliz ongevaarlijk via de flanken. Zo kon het gebeuren dat Toby Alderweireld, verdediger van beroep, in de eerste helft voor het meeste gevaar zorgde. Van Bommel, staande op de doellijn, voorkwam in de 10e minuut nog een treffer van de Belg. Alderweireld had vlak voor rust na een hoekschop van Theo Janssen wel succes: 2-1.

Het kwam Ajax niet slecht uit dat PSV het na de tweede treffer van Toivonen na 53 minuten (3-1) wel geloofde. Met dank aan een eigen doelpunt van Marcelo werd het na 75 minuten zelfs nog 3-2, maar invaller Georginio Wijnaldum drukte het krachtsverschil in blessuretijd beter uit: 4-2.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten
Belangrijk

4-2 PSV!

Met een fraai stiftje scoort Wijnaldum na een ééntweetje met collega-invaller Depay. Een fraai slot op een attractief duel, dat verdiend gewonnen wordt door PSV.

Geel

En Alderweireld is de vijfde Ajacied met een kaart na een charge op Wijnaldum.

Geel

Van Rhijn is de vierde Ajacied die geel krijgt, na Dijks, Janssen en De Jong. Bij PSV werden Strootman en Tyton bekeurd. 4 minuten blessuretijd.

3 minuten

Nog 3 minuten officiële speeltijd. PSV probeert het tempo uit de wedstrijd te halen.

Belangrijk

Enorme kans

De Jong kan van een meter of zes uithalen, maar ramt de bal huizenhoog over het doel.

Geel

Ook Siem de Jong krijgt een kaart na een late sliding op Strootman. Het lijkt een pittige slotfase te worden.

Opstootje

Janssen krijgt het aan de stok met Van Bommel, als de middenvelder van PSV zich makkelijk laat vallen. Janssen krijgt geel, evenals Tyton die zich er mee bemoeide.

Belangrijk

3-2 Ajax!

Een voorzet is net te hoog voor Siem de Jong. Achter hem staat PSV-verdediger Marcelo die de bal op zijn slof neemt en keihard in eigen doel knalt. Zo fraai zie je ze niet vaak.

Wijnaldum

Wijnaldum mag als invaller 17 minuten meedoen. Hij vervangt uitblinker Toivonen.

Misser

Na een fraaie Aj-aanval mist Özbiliz een opgelegde kans. Bovendien stond hij buitenspel.

Debuut Schöne

Eerste wissel Ajax. De zwaar tegenvallende Fischer maakt plaats voor Schöne. De voormalig middenvelder van NEC maakt zijn debuut voor Ajax.

Belangrijk

Paal

Toivonen staat vrij voor een leeg doel, nadat Lens keeper Vermeer omspeelde. Narsingh schiet echter zelf vanuit een moeilijke hoek en treft de paal.

Afgekeurd

Bijna maakt Toivonen zijn derde, maar de goal wordt afgekeurd wegens buitenspel. Na een pass van Strootman raakt Narsingh de bal niet aan, maar hij nam wel deel aan het spel door naar de bal toe te lopen.

3-1 PSV!

Opnieuw is de eerste aanval van PSV raak en weer is het Ola Toivonen die scoort. Linksback Willems dolt Van Rhijn en zet laag voor, de Zweed tikt eenvoudig binnen.

agressiviteit

Ajax is aggressief de kleedkamer uitgekomen. Anita en Van Rhijn zetten de toon met vinnige duels. De Amsterdammers zijn duidelijk van plan er nog wat van te maken de tweede helft. De tot nu toe nog onzichtbare Sigthórsson geeft een teken van leven met een pegel net naast de kruising.

Bijna gelijk

In de eerste minuut na rust breekt Van Rhijn door. De rechtsback van Ajax schuift de bal langs de ver uit zijn doel gekomen Tyton, maar ook naast het doel.

Rust

Het is rust. PSV heerste in de eerste helft, maar door de goal van Alderweireld belooft het toch nog spannend te worden in Amsterdam.

Kans De Jong

Bijna is het meteen 2-2, wat gezien de voorgaande 43 minuten een wonder zou zijn geweest. Maar Siem de Jong krijgt de bal niet onder controle in het strafschopgebied.

Belangrijk

2-1 Ajax!

Toby Alderweireld klopt Marcelo in de lucht kopt raak na een hoekschop van Theo Janssen. Vlak voor rust maakt Ajax de aansluitingstreffer.

Toivonen

Toivonen sticht andermaal gevaar na een hoekschop, maar kopt nu net naast.

laad oudere berichten