Volledig scherm
Marco van Ginkel, Junior Mauro en Daniel Schwaab. © ANP Pro Shots

PSV negeert Verbeek en gaat nagenoeg fit naar Feyenoord

Hoewel er intern bij PSV wel met verbazing is gekeken naar het oordeel 'schijtbakkenvoetbal' van FC Twente-trainer Gertjan Verbeek, steekt men liever alle energie in de voorbereiding op de bekerkraker tegen Feyenoord van morgen.

Door Rik Elfrink

Veel sympathie heeft FC Twente-coach Gertjan Verbeek afgelopen weekend niet geoogst bij de technische staf van PSV. Op de door hem voor PSV bij Fox Sports spontaan bedachte term wilde trainer Phillip Cocu maandag niet ingaan. De coach van de koploper in de eredivisie vindt doorgaans dat oefenmeesters over hun eigen team dienen te oordelen en spreekt zelf zelden of nooit over de tactiek van andere teams. 

Op De Herdgang besteedde hij zijn energie liever aan de voorbereiding op de bekerkraker die PSV morgen in De Kuip tegen Feyenoord afwerkt. PSV is fit uit het Twentse tweeluik met Heracles Almelo en FC Twente gekomen en mist zoals verwacht in Rotterdam alleen de Argentijnse aankoop Maximiliano Romero. Hij heeft nog een paar weken nodig om de ploeg van scorend vermogen in de voorhoede te voorzien.

Volledig scherm
Phillip Cocu en Gert Jan Verbeek © Thomas Bakker

Alleen als hij een wedstrijd voorbeschouwt, laat Cocu op verzoek zijn licht schijnen op de tegenstander. Assistent-trainer Ruud Brood van PSV trad zaterdag wel eenmaal uit de relatieve anonimiteit van zijn ondersteunende rol bij PSV. Uit een bericht op Twitter viel op te maken dat ook hij vindt dat Verbeek zich met zijn eigen formatie bezig moet houden. Opmerkelijk genoeg was hij zaterdag tijdens de persconferentie na afloop de rust zelve en waren zijn woorden daags voor FC Twente-PSV juist bijzonder vleiend voor de Eindhovenaren.

Buitenshuis

Volledig scherm
Phillip Cocu. © ANP Pro Shots

Cocu voelt geen enkele behoefte om zich te verdedigen voor een strategie waarmee hij buitenshuis denkt de meeste kans op drie punten te maken. De leider van de technische staf van PSV vindt dat de manier van voetballen altijd ten principale winst als doel moet hebben. Als dat vervolgens gepaard gaat met topamusement, is het voor de trainer prima. Cocu ziet ook het inpassen van jeugdspelers niet als doel, maar eerder als middel. Pas als ze zich aandienen als serieus en mogelijk beter alternatief, komen er echte kansen.

,,Het is geen speeltuin bij het eerste elftal", zei hij vorig jaar in mei nog zonder blikken of blozen. Sindsdien stroomden vanuit het jeugcomplex van PSV liefst acht spelers door naar de A-selectie, maar nog steeds is alleen de al eerder ingestroomde Steven Bergwijn verzekerd van een basisplek bij PSV 1. De PSV-trainer is wel duidelijk gecharmeerd van de 18-jarige Braziliaan Mauro Júnior, die vorige week al een keer een plaats aan de aftrap bij PSV kreeg. Volgend seizoen moet de opkomende PSV-jeugd de verwachte uittocht na dit seizoen gedeeltelijk opvangen.