Volledig scherm
© anp

'PSV staat ijzersterk in zaak-Labyad'

PSV maakt zich geen zorgen dat toptalent Zakaria Labyad in de zomer gratis vertrekt. In diverse media is geopperd dat een optie in zijn contract mogelijk niet rechtsgeldig is en dat hij vanaf 1 juli transfervrij zou zijn. Sporting Portugal, dat van hem gecharmeerd is, zou hem zo kunnen ophalen. PSV-manager Marcel Brands en de voormalige zaakwaarnemer van Labyad bestrijden dit in AD Sportwereld.

Volledig scherm
Luc Castaignos. © PRO SHOTS
Volledig scherm
Marcel Brands.
Volledig scherm
Zakaria Labyad. © anp

Castaignos
De zaak rond Zakaria Labyad heeft veel raakvlakken met die van voormalig Feyenoorder Luc Castaignos. Ze tekenden allebei als voetballer van 16 jaar een contract met, inclusief opties, een lengte van meer dan drie jaar. Volgens de mondiale voetbalbond FIFA mag dat niet. Bij Feyenoord hadden ze destijds de vrees dat een eventuele rechtszaak nooit zou worden gewonnen en dus was de club dolblij dat Inter alsnog enkele miljoenen betaalde voor spits Castaignos.

Andere situatie
De situatie rond Labyad ligt anders, stelt Marcel Brands. Volgens de technisch manager van PSV heeft de speler zich in 2010 bereid verklaard om voor nog eens twee jaar bij te tekenen in de zomer van 2012. Mits hij een bepaald aantal wedstrijden in het eerste elftal zou hebben gespeeld en een salarisverhoging zou krijgen.

Rechtsgeldig contract
Dat is in een optie opgenomen en daarmee zou de regelgeving van de FIFA worden omzeild, zo is de overtuiging van PSV. De mondiale voetbalbond stelt dat een 16-jarige voetballer voor maximaal drie seizoenen mag tekenen en dat daar met geen enkele clausule van mag worden afgeweken. 'Wij twijfelen niet aan de rechtsgeldigheid van het contract', aldus Brands tegen AD Sportwereld.

Treffers
Die lezing wordt bevestigd door Arie Treffers, tot een halfjaar geleden de zaakwaarnemer van Labyad en dus betrokken bij de totstandkoming van de huidige verbintenis. Hij ontvangt overigens commissie als die in stand blijft. De overeenkomst werd in januari 2010 van handtekeningen voorzien, zo'n negen maanden nadat Labyad zijn eerste contractje bij PSV had getekend.

IJzersterke zaak
'Zakaria was op de hoogte van de FIFA-regels', stelt Treffers. 'Maar alle partijen waren ervan overtuigd dat deze oplossing voor zijn ontwikkeling het beste zou zijn. Toenmalig directeur Jan Reker, de familie van Zakaria en ondergetekende. PSV heeft een ijzersterke zaak. Zakaria wist precies waar hij voor tekende. Ik kan me niet voorstellen dat hij dit zal aanvechten.'

KNVB
Treffers zag Labyad een halfjaar geleden vertrekken uit zijn 'stal', maar is nog altijd zaakwaarnemer van Castaignos. 'Die zaak lag anders. Luc was niet op de hoogte van de FIFA-bepalingen, Zakaria wel.' Een woordvoerder van de KNVB stelt dat het contract van Labyad voldoet aan alle Nederlandse wet- en regelgeving, maar dat het door de bond niet is getoetst aan de eisen van de FIFA.

Labyad
Wat Labyad precies wil, is onduidelijk. Er is al maanden belangstelling van Sporting Portugal, maar de dribbelaar stelt dat ook andere Europese topclubs naar hem hebben geïnformeerd. Hij heeft nooit aangekondigd zijn contract te willen aanvechten. Wil hij dat doen om een transfer naar het buitenland af te dwingen, dan kan dat bij de geschillencommissie van de FIFA.

Teleurstellend
PSV probeert hem ondertussen te verleiden met een nog betere en langdurige verbintenis. Deze week heeft Brands een gesprek met de speler en zijn familie. Vader Labyad behartigt de zaken van zijn zoon. PSV deed hem eind vorig jaar al een aanbieding, die volgens Brands uitstekend is. Labyad vindt het voorstel teleurstellend.

Basisplaats
Binnen de club vragen velen zich af waarom een 18-jarige voetballer al naar het buitenland wil. Labyad heeft bij PSV net een basisplaats afgedwongen. Hoofdcoach Fred Rutten raadt hem aan langer in Eindhoven te blijven.