Volledig scherm
De verkoop van Memphis Depay (l) en Georginio Wijnaldum levert PSV deze zomer zon 50 miljoen euro op. © pro shots

PSV verkoopt voor 105 miljoen in twee jaar

PSV doet opnieuw uitstekende zaken op de transfermarkt. Georginio Wijnaldum vertrekt voor 20 miljoen euro naar Newcastle United. De aanvoerder vertrok gistermorgen vanuit het trainingskamp van de Eindhovenaren in Evian-les-Bains naar zijn nieuwe club. Als opvolger van de international denkt PSV aan Ibrahim Afellay en Davy Pröpper.

Volledig scherm
Newcastle United betaalt 20 miljoen euro voor Georginio Wijnaldum. © ANP Pro Shots
Volledig scherm
Memphis Depay maakte de overstap naar Manchester United. © reuters

Wijnaldum is gisteren medisch gekeurd en wordt waarschijnlijk vandaag al opgenomen in de selectie voor het trainingskamp van Newcastle United. De kassa rinkelt niet alleen bij PSV, maar ook bij Feyenoord, dat vier jaar geleden een doorverkooppercentage bedong. De Rotterdammers verkochten Wijnaldum in 2011 voor ongeveer 5 miljoen euro naar PSV. Daar komt nu ongeveer 1,6 miljoen euro bij.

PSV maakt forse winst op de transfer van toen en houdt na aftrek van alle kosten en opleidingsvergoedingen naar schatting ongeveer negen miljoen euro aan nettowinst over. In het kielzog van Wijnaldum is ook Oscar Hiljemark (voor 2,5 miljoen) vertrokken. Hij gaat op zoek naar een nieuw avontuur in Palermo. Technisch manager Marcel Brands kan daarmee in totaal 22,5 miljoen euro incasseren op zijn toch al imposante transferbalans van PSV. De afgelopen twee jaar verkocht hij voor 105 miljoen euro aan spelers.

Trainer Phillip Cocu wilde gisteren niet vooruitlopen op de zaken. "Het moet eerst allemaal maar eens rond zien te komen," zei hij onder de brandende zon bij het Meer van Genève. Met een afgeslankte ploeg moet hij vandaag aantreden tegen FC Basel. Een Champions League-deelnemer tegen wie PSV het liefst al met de sterkste opstelling had gespeeld. PSV leeft echter al dagenlang tussen hoop en vrees en wacht op een handtekening van een sjeik in Qatar (in het geval van Maxime Lestienne) en een spelersmakelaar in Uruguay (Gáston Pereiro).

Bord op schoot
Technisch manager Marcel Brands kreeg in het verleden vanuit de PSV-achterban wel eens het verwijt dat hij met het bord op schoot bij Studio Sport scout. De nu geplande versterkingen zijn in Nederland vrij onbekend en PSV heeft bij het doen van transfers ineens te maken met onvoorspelbare zeden en gewoonten.

Phillip Cocu maakte er gisteren geen halszaak van dat zijn selectie vanavond verre van compleet is. Hij geeft normaal al geen complete opstelling prijs van een bekerduel, laat staan dat hij wil speculeren over gaande en komende spelers. "Ik ben niet bezorgd, deze transfers waren te voorzien. Dat we onszelf moeten versterken, daar zijn we ons van bewust en we zijn er hard mee bezig."

Dat Andrés Guardado de nieuwe aanvoerder van PSV wordt, lijkt logisch na het vertrek van de huidige captain.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement