Volledig scherm
© anp

PSV zet Fred Rutten op straat

UpdatePSV heeft Fred Rutten ontslagen. Dat meldt AD Sportwereld. De trainer werd vanmorgen na een gesprek met de directie van de Eindhovense club bedankt voor zijn diensten. Het ontslag hing al enkele dagen in de lucht, maar na de onthutsende nederlaag gisteren bij NAC (3-1) was het congé van Rutten slechts een kwestie van tijd.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Na een gesprek met algemeen directeur Tiny Sanders en technisch directeur Marcel Brands werd Rutten vanmorgen uit zijn lijden verlost. De selectie van PSV werd vanmiddag na de lunch ingelicht over het besluit. Assistent Erik ten Hag verklaarde zich solidair met Rutten en treedt met onmiddellijke ingang terug, zo maakte Sanders vanmiddag bekend op een persconferentie bij PSV.

PSV wordt voor de rest van het seizoen begeleid door Phillip Cocu, die vrijwel zeker met Ernest Faber de komende weken de honneurs waarneemt. PSV is met FC Eindhoven in onderhandeling over het afkopen van het contract. Het duo zit mogelijk donderdagavond voor het eerst als verantwoordelijken in Eindhoven op de bank in de return van de Europa League-wedstrijd tegen Valencia. PSV moet daarin een achterstand van 4-2 wegpoetsen.

Directeur Tiny Sanders betreurde vandaag het vertrek van Rutten, die aan zijn derde seizoen bezig was. 'Na de winterstop hebben we een matige reeks laten zien. Na de nederlaag tegen FC Twente was de vanzelfsprekendheid met de technische staf tot een oplossing te komen weg. Na de nederlaag tegen NAC zagen wij geen teken van structureel herstel', legde Sanders uit.

PSV investeerde afgelopen zomer miljoenen in nieuwe spelers. In zijn eerste twee seizoenen lukte het Rutten niet met zijn spelersgroep een prijs te pakken. De afgelopen weken kwamen de supporters van de club in het geweer. Ook de leiding van PSV liet openlijk blijken niet meer volledig achter de trainer te staan. Na drie nederlagen op rij, met 13 tegentreffers, was de maat in Eindhoven vol.

Het vertrek van Rutten hing daarvoor al in de lucht. Na de zeperd vorige week tegen FC Twente en de pijnlijke nederlaag bij Valencia was het voor hem gisteren erop of eronder. Het werd het laatste. Vooral de manier waarop PSV de laatste weken voetbalt - apatisch en weinig homogeen - heeft de Gelderlander de das omgedaan.

De club, toch titelkandidaat nummer 1 na de miljoeneninvesteringen in Kevin Strootman, Tim Matavz en Dries Mertens, staat nu vierde. PSV dreigt daardoor voor het vierde seizoen op rij Champions League mis te lopen.

Wie Rutten na de zomer opvolgt, is nog niet bekend. De namen van Phillip Cocu, Ernest Faber en Dick Advocaat zingen rond, maar meer dan geruchten zijn dat niet. Eerder vandaag zou definitief een streep zijn gehaald door de naam van Louis van Gaal.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© anp
  1. Plan Feyenoord City klaar: zo gaat nieuw stuk Zuid er uitzien
    Update

    Plan Feyenoord City klaar: zo gaat nieuw stuk Zuid er uitzien

    De plannen voor Feyenoord City zijn klaar en hebben groen licht gekregen van het college van burgemeester en wethouders. Het masterplan behelst een ontwikkeling à la de Kop van Zuid op de linker Maasoever. Naast een nieuw stadion voor Feyenoord komen er onder meer 3500 woningen, een getijdenpark en een brug over het spoor naar Hillesluis. Aan Feyenoord City hangt een prijskaartje van 1 miljard euro, exclusief het stadion. De gemeenteraad zal binnenkort over het mega-project oordelen.