FC Utrecht juicht na weer een goal tegen VVV-Venlo, dat met liefst 2-6 klop kreeg afgelopen woensdag.
Volledig scherm
FC Utrecht juicht na weer een goal tegen VVV-Venlo, dat met liefst 2-6 klop kreeg afgelopen woensdag. © BSR Agency

Recordjacht FC Utrecht gaat verder in Den Haag

FC Utrecht, al acht wedstrijden ongeslagen, gaat morgen tegen ADO Den Haag vrolijk verder op recordjacht. Een blik op de statistieken en de Hagenaars weten dat ze gewaarschuwd zijn.

Trainer Dick Advocaat.
Volledig scherm
Trainer Dick Advocaat. © VI Images

Door Tim Reedijk

Over heel 2018 won FC Utrecht welgeteld drie uitwedstrijden. We schrijven begin april 2019 en FC Utrecht staat al op vier: De Graafschap (0-1), Heracles Almelo (1-5), NAC Breda (0-4) en VVV-Venlo (2-6). Dat waren de laatste vier uitwedstrijden, waarmee FC Utrecht haar clubrecord evenaarde van gewonnen uitwedstrijden op rij. In 1971 lukte dat voor het laatst, toen Bert Jacobs nog aan het roer stond in de Domstad.

Over records gesproken: met de 2-6 in Venlo woensdag scoorde FC Utrecht voor het eerst in de clubhistorie zes goals in een uitduel in de eredivisie. In de laatste drie uitwedstrijden maakte FC Utrecht er vijftien, iets wat in deze eeuw alleen Ajax en PSV in 2017 voor elkaar kregen. Bovendien komt er geen eredivisieclub in de buurt van het doelpuntenaantal van FC Utrecht in uitwedstrijden in 2019: liefst negentien treffers. Minimaal vier goals in drie opeenvolgende uitwedstrijden: ook dat is een unicum voor FC Utrecht.

Basiself

En dus is er weinig reden tot veranderingen voor trainer Dick Advocaat, die zijn vaste basiself dan eindelijk gevonden lijkt te hebben. Ten opzichte van de elf tegen VVV-Venlo verandert er morgen in Den Haag in principe niets. Emil Bergström ontbreekt nog altijd met een enkelblessure; ook Cyriel Dessers zit nog niet bij de selectie. Wél trainde de Belg deze week voor het eerst weer volledig mee. Ook de komende week zal hij helemaal meedraaien, waardoor hij ook een optie is voor het eerstvolgende duel met Vitesse.

Maar eerst wacht ADO, de club waar het hart van Advocaat ligt. Op papier een enigszins vergelijkbaar affiche als VVV-uit afgelopen woensdag. ,,Het zijn allebei lastige ploegen”, vindt de trainer. ,,ADO is een opportunistische ploeg met individueel een paar vaardige spelers. ADO is wat aanvallender, heeft twee snelle jongens aan de zijkanten en heeft met Lex Immers en Nasser El Khayati twee gevaarlijke, intelligente spelers naar de goal toe. ADO is dan wel weer kwetsbaarder zónder bal.”

De recordjacht van FC Utrecht kan morgen verder uitgebreid worden. ,,Maar daar hou ik me niet bezig”, aldus Advocaat. ,,Ik zie aan het einde wel welke records we hebben behaald. Maar, zonder meer, de laatste acht wedstrijden doet het elftal het goed qua resultaten.”