Volledig scherm
Supporters tijdens een benefietwedstrijd voor Veendam. © anp

Reddingsactie niet gelukt; SC Veendam definitief failliet

SC Veendam gaat niet in beroep tegen het faillissement. De club meldde dinsdag op Twitter dat het niet is gelukt om de benodigde 675.000 euro in te zamelen. Dat bedrag was volgens de bewindvoerder nodig om een beroepsprocedure aan te kunnen tekenen tegen het vorige week maandag uitgesproken bankroet.

'Kolonisten, met tranen in onze ogen: het is niet gelukt. Na 59 jaar geen betaald voetbal meer in Veendam. De Langeleegte huilt', aldus Veendam op Twitter.

Met name oud-speler Henk de Haan had zich de laatste dagen flink ingespannen om geld in te zamelen voor de club. Hij zette de Stichting Red SC Veendam op, waarmee hij onder meer via sms'jes en een benefietconcert het benodigde bedrag hoopte binnen te halen.

In totaal leverden die acties volgens De Haan samen 190.000 euro op. Een investeerdersgroep rond hoofdsponsor Koos Gjaltema wilde nog eens 200.000 euro bijdragen. Dat was volgens de club echter bij lange na niet voldoende. De Haan spreekt ondanks het mislukken van de actie van een geweldig bedrag. 'Ik vind het fantastisch dat mensen zo massaal hieraan hebben meegedragen. Tegelijk moeten we constateren dat het niet genoeg is. Dat is ontzettend jammer. Maar het is niet anders.' De Haan kondigde aan alle het overgemaakte geld zo snel mogelijk terug te storten.

Veendam had daarnaast ook nog een gat van 400.000 euro op de begroting voor het volgend seizoen. Mede daardoor achtte bewindvoerder Gerard Breuker het niet langer verantwoord om door te gaan. 'Wanneer na zo veel aandacht en publiciteit verreweg geen 675.000 euro op de rekening staat, is er in mijn ogen sprake van onvoldoende financieel draagvlak. Waarbij ik overigens alle lof uitspreek voor de vele inspanningen die heel veel mensen de afgelopen week belangeloos hebben gepleegd.'

De club werd in 2010 ook al eens failliet verklaard, maar ging toen succesvol in beroep. Het bleek uiteindelijk 3 jaar uitstel van executie.

  1. Van Bommel kritisch op Lozano
    Na remise in Heerenveen

    Van Bommel kritisch op Lozano

    Hirving Lozano is vaak belangrijk voor PSV, maar de laatste twee weken presteert de Mexicaanse aanvaller in de ogen van Mark van Bommel niet naar behoren. De trainer haalde Lozano tegen FC Utrecht (2-2) in de 69ste minuut naar de kant. Tegen Heerenveen (ook 2-2) hoefde de buitenspeler na rust helemaal niet meer terug te komen op het veld. ,,Hij deed niet de dingen die we van hem vroegen’', legde Van Bommel na het duel in Friesland uit aan FOX Sports.