Volledig scherm
Getrokken pistolen bij de bestorming van het Maasgebouw vorig jaar. © ANP Pro Shots

Relschoppers Maasgebouw gestraft

Van de 12 personen die zich afgelopen maanden voor de rechter moesten verantwoorden voor de Maasgebouwrellen bij de Kuip in Rotterdam, zijn dinsdag de laatsten voor de rechter verschenen. Eén zaak is aangehouden omdat daar nog nader onderzoek in moet worden gedaan.

De meeste relschoppers kregen tussen de 100 en 180 uur werkstraf, een stadionverbod en een gebiedsverbod binnen een straal van 1 kilometer tijdens uitwedstrijden van Feyenoord. Ook geldt voor hen een proeftijd van 2 jaar.

De rechter boog zich vandaag over zes zaken. Twee verdachten kregen vorig jaar 12 en 9 maanden cel, waarvan 3 voorwaardelijk. Van de in totaal 12 zaken werden er twee aangehouden. Eén verdachte is vrijgesproken. Daar gaat het Openbaar Ministerie (OM) tegen in beroep.

Mildere straf
Tegen een verdachte die vandaag is veroordeeld, had het OM 8 maanden gevangenisstraf geëist. De rechter legde echter een veel lichtere straf op: 100 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. De rechter was het eens met de advocaat van de man, die stelde dat er geen wettelijke regeling is voor opsporing van verdachten door hun foto's aan het publiek te tonen.

Volgens raadsvrouw Nathalie Flikkenschild mag de politie inbreuk maken op iemands privacy, maar dan moet de manier waarop wel beschreven staan in een wet.

Bestorming
Bij het Maasgebouw bij de Kuip ontstonden op 17 september vorig jaar rellen. Een groep van 50 relschoppers bestormde het gebouw. Politiemensen in het gebouw voelden zich zo bedreigd dat ze hun wapens trokken.

In totaal werden 32 verdachte betrokkenen opgepakt. Vijf van hen zijn in november voor de rechter geweest. Dinsdag waren dat er 7, van wie één zaak is aangehouden. 16 mensen krijgen een taakstrafvoorstel van het OM. In 3 zaken moet het OM nog een beslissing nemen en één zaak is apart afgedaan.