Volledig scherm
Jong Ajax in actie tegen Jong Heracles. © pro shots

'Reserveteams Ajax en Twente in Jupiler League'

UpdateDe Jupiler League wordt komend seizoen aangevuld met twee beloftenteams van eredivisieclubs. Dat heeft Jelle Beuker, woordvoerder van de Jupiler League, donderdag bevestigd. Tot nu toe zijn Jong Ajax, Jong PSV, Jong Twente en Jong Vitesse de kandidaten om de overstap te maken.

Mochten de clubs onderling geen beslissing kunnen nemen, zal de KNVB een beslissing nemen op basis van de ranglijst van de beloftencompetitie. Dat zou betekenen dat Jong Ajax en Jong FC Twente worden toegelaten.

Met de toetreding van de beloftenteams wil de Jupiler League zich meer profileren als kweekvijver voor jong talent. Televisiezender Fox, die Eredivisie Live in handen heeft, gelooft ook in die rol als opleidingscentrum, maar wil dat imago versterken door tweede elftallen mee te laten spelen in de eerste divisie. Bij de beloften mogen maximaal drie veldspelers en één doelman die ouder zijn dan 23 jaar meedoen als dispensatiespelers. De nieuwe elftallen kunnen wel kampioen van de Jupiler League worden, maar kunnen reglementair niet promoveren naar de eredivisie.

'Sommige clubs vinden het een goed idee, andere clubs vinden het onzin en zijn boos op de eis van Fox. Maar degene die investeert, mag ook eisen stellen', aldus Beuker. Een aantal eredivisieclubs reageerde volgens hem ook positief. Zij denken dat het spelen in de eerste divisie zorgt voor een natuurlijke doorstroom van talenten.

De toetreding van de tweede elftallen is niet het enige wat verandert aan de competitie. De wedstrijden worden niet meer alleen op de traditionele vrijdagavond afgewerkt, maar verspreid over het hele weekend. Daarbij is de zaterdagmiddag (16.30 uur) het moment waarop de meeste duels zullen beginnen.

De nieuwe opzet van de competitie heeft ook gevolgen voor amateurclubs Katwijk en Achilles. Zij spelen zaterdag de kampioenswedstrijd in de topklasse en de winnaar zou wellicht promoveren naar de Jupiler League, maar door de beloftenelftallen is daar nu geen plaats meer voor. Achilles liet op de website al weten zich niet neer te leggen bij de beslissing. 'Met de KNVB zijn in de afgelopen periode vergaande afspraken gemaakt en Achilles zal gebruikmaken van het recht te promoveren als dit aan de orde is.'

  1. Van Bommel kritisch op Lozano
    Na remise in Heerenveen

    Van Bommel kritisch op Lozano

    Hirving Lozano is vaak belangrijk voor PSV, maar de laatste twee weken presteert de Mexicaanse aanvaller in de ogen van Mark van Bommel niet naar behoren. De trainer haalde Lozano tegen FC Utrecht (2-2) in de 69ste minuut naar de kant. Tegen Heerenveen (ook 2-2) hoefde de buitenspeler na rust helemaal niet meer terug te komen op het veld. ,,Hij deed niet de dingen die we van hem vroegen’', legde Van Bommel na het duel in Friesland uit aan FOX Sports.