Volledig scherm
© ANP

RET doet niets tegen zwartrijdende supporters

Feyenoordsupporters blijken massaal zwart te rijden in de tram tijdens wedstrijden in de Kuip. De RET zegt hier om 'veiligheidsredenen' niks tegen te kunnen doen. De Rotterdamse politiek is verbijsterd en eist dat er toch wordt gecontroleerd.

Dat schrijft het AD. Bij thuiswedstrijden van Feyenoord in de Rotterdamse Kuip maken zo'n 10.000 supporters gebruik van de 'Feyenoordtram' naar het voetbalstadion. Een deel van hen reist ongestraft mee zonder te betalen. De tram zit vaak zo vol dat conducteurs niet in staat zijn om te controleren op vervoersbewijzen. Ook durven ze de confrontatie met de grote groep supporters vaak niet aan.

De RET bevestigt dat het bijna onmogelijk is om in de 'Feyenoordtram' op vervoersbewijzen te controleren. 'Bij het vervoer naar de Kuip maken wij steeds een afweging tussen handhaving en veiligheid,' legt woordvoerder Frouke Albers uit. 'Handhaving kost tijd, trams komen stil te staan en mogelijk krijg je ook te maken met niet controleerbare agressie. En omdat wij in een korte tijd heel snel, heel veel mensen naar de Kuip moeten brengen, kiezen wij voor veiligheid en beperken we de controle tot steekproeven. Dat neemt niet weg dat mensen zelf verantwoordelijk blijven voor een geldig vervoersbewijs,' benadrukt ze.

Politiek
Fractievoorzitter Ronald Schneider van oppositiepartij Leefbaar Rotterdam vindt het een slechte zaak. Hij vindt het oneerlijk ten opzichte van alle reizigers die wel gewoon betalen. 'Als je dit toestaat, raken supporters er aan gewend dat ze niet hoeven te betalen.' Schneider begrijpt dat het moeilijk is voor één tramconducteur om zo'n grote groep te controleren. 'Maar dan is het zaak om extra controleurs op te trommelen, desnoods met politie erbij, om te laten zien hoe het hoort.'

PvdA-raadslid Leo Bruijn wil ook een einde aan het massaal zwartrijden van supporters. Volgens hem is het niet de bedoeling dat de gemeente goede verbindingen aanlegt naar het stadion en dat supporters daar vervolgens gratis gebruik van maken. Hij wil dat de RET in overleg met burgemeester Aboutaleb een systeem bedenkt waarbij wel wordt betaald. 'Het uitgangspunt is: iedereen betaalt voor zijn plekje. Ik wil daar binnenkort in de raadscommissie over praten.'