Volledig scherm
Lieder zet RKC op 1-0. © PROSHOTS

RKC duwt ontluisterend AZ verder richting afgrond

Bekerfinalist AZ is na de 2-1 van vanmiddag tegen RKC Waalwijk veroordeeld tot degradatievoetbal. Voor RKC was het de eerste overwinning in 2013.

Volledig scherm
Volledig scherm

AZ mag het zichzelf verwijten dat het een moeilijke middag had in Waalwijk. In het eerste kwartier miste de ploeg drie opgelegde kansen. Eerst strandde Roy Beerens op doelman Jeroen Zoet. Daarna verzuimde Adam Maher zijn ploeg op voorsprong te zetten. En tenslotte schoot Jozy Altidore, nadat hij doelman Zoet al was gepasseerd, te onzuiver in waardoor Jeroen Drost de bal van de doellijn kon trappen.

AZ kon geen vervolg geven aan dat veelbelovende begin. Plotseling stokten de combinaties, waardoor het zwak begonnen RKC meer greep op het spel kreeg. Het leverde kansjes op voor Teddy Chevalier en Michael Lamey, maar doelman Esteban voorkwam in beide gevallen een doelpunt.

Kort voor rust kwam RKC toch op voorsprong. Mart Lieder maakte op aangeven van Nourdin Boukhari zijn eerste competitietreffer voor de Waalwijkse club. De AZ-verdedigers Dirk Marcellis en Etiënne Reijnen gingen daarbij niet vrijuit.

Al vlot in de tweede helft ontsnapte AZ aan een verdubbeling van de achterstand. Spits Teddy Chevalier mikte buiten bereik van doelman Esteban echter op de paal na een fraaie pass van Robert Braber.

Na een kwartier kreeg RKC opnieuw een uitgelezen mogelijkheid te scoren. Teddy Chevalier en Nourdin Boukhari braken gezamenlijk uit, maar uiteindelijk kon doelman Esteban nog net een voet krijgen tegen de inzet van Boukhari.

Vijf minuten later kwam AZ, dat tot dat moment geen kansen meer had gecreëerd, op gelijke hoogte. Adam Maher bediende Jozy Altidore die met een knappe lob de bal over doelman Zoet lepelde. Het zeventiende competitiedoelpunt van de Amerikaanse spits.

Lang plezier had AZ niet van die gelijkmaker. Na een actie van invaller Florian Jozefzoon sprong Mart Lieder hoger dan Marcus Henriksen en kopte de 2-1 binnen. In de bloedstollende slotfase probeerde AZ van alles nog een punt binnen te slepen, maar het was RKC dat opvallend genoeg de beste kansen kreeg.

  1. Scheidsrechtersbaas Van Egmond: Heerenveen had een penalty moeten krijgen

    Scheids­rech­ters­baas Van Egmond: Heerenveen had een penalty moeten krijgen

    Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond vindt dat Serdar Gözübüyük een strafschop had moeten geven aan sc Heerenveen, maar de scheidsrechter zelf blijft bij zijn beslissing. ,,Ik vond het te licht’', zei Gözübüyük bij FOX Sports over de botsing tussen doelman Kostas Lamprou van Ajax en de Friese spits Sam Lammers. ,,Hij raakte ‘m, er was contact. Maar Lammers kon niet meer bij de bal. Daarom kan ik er mee leven dat ik geen strafschop gaf.’'