Volledig scherm
© reuters

Robben neemt wraak op 'teen van Casillas'

WK 2014Vergeten zal Arjen Robben het nooit, het moment uit de WK-finale van 2010 waarin hij alleen afgaat op de Spaanse doelman Iker Casillas. De 'teen van Casillas' zal Robben waarschijnlijk zijn hele leven blijven achtervolgen, het is pijn die nooit meer weggaat, want het kostte Oranje toen de wereldtitel. Maar in de Arena Fonte Nova van Salvador neemt de 30-jarige aanvaller uit Bedum vrijdag toch iets van revanche voor die zo veelbesproken misser.

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© anp

In de 53ste minuut gaat hij weer af op Iker Casillas, de Spaanse doelman die de afgelopen 4 jaar 's nachts vaak opdook in zijn nachtmerries. Robben krijgt de bal precies in de loop mee van Daley Blind, kapt Gerard Piqué uit, snijdt met links naar binnen en schiet dan wél raak. Casillas, zijn Spaanse beul, is kansloos omdat het schot van Robben ook nog even wordt aangeraakt door Sergio Ramos.

De emotie spat van het gezicht van Robben af als hij achter het doel omloopt, juichend en schreeuwend naar alle Oranjefans op de tribune. Aan de zijlijn, vlakbij het vak waarbij alle familieleden zitten, wordt de nummer 11 van Oranje besprongen door al zijn ploeggenoten. Als Robben weer uit die mensenmassa is ontsnapt, kijkt hij even recht de camera in. Met een strak gezicht stuurt hij een kusje de huiskamers in, gevolgd door een opgestoken vinger. Dit is zijn revanche.

Na een moeizame eerste helft, waarin Oranje zich vooral beperkt tot tegenhouden, grijpt de ploeg van Van Gaal de Spanjaarden na rust onder aanvoering van het duo Robben en Van Persie bij de strot. Met zijn doelpunt geeft Robben het jeugdige Oranje het vertrouwen dat de wereldkampioen te pakken is. Stefan de Vrij maakt er 3-1 van, Van Persie profiteert dankbaar van een enorme blunder van Casillas, de man die heel Nederland op 11 juli 2010 nog in rouw dompelde.

Het slotakkoord is voor Robben zelf. Met de aanvoerdersband om zijn bovenarm, na de wissel van Van Persie, maakt hij er na een geweldige solo zelfs nog 5-1 van. De vreugde is enorm op deze sensationele avond, waarin de Hollandse 'olé's' in de slotfase door het stadion galmen.

Volledig scherm
© reuters