Volledig scherm
Jon Dahl Tomasson. © PRO SHOTS

Roda JC vindt in Tomasson nieuwe trainer

UpdateJon Dahl Tomasson is de nieuwe trainer van Roda JC. Dat hebben zijn huidige club Excelsior en zijn nieuwe werkgever vandaag laten weten. Hij tekent een contract voor 3,5 jaar en wordt op 3 januari officieel gepresenteerd.

Brood werd eerder deze maand vanwege de tegenvallende resultaten ontslagen. De oud-Feyenoorder Tomasson is een goede bekende van technisch manager Leon Vlemmings van Roda JC. Het duo werkte samen bij Excelsior, waar Tomasson assistent-trainer was onder Vlemmings.

Met zijn 37 jaar wordt Tomasson een van de jongste trainer in de eredivisie. 'Ik denk dat we met het aantrekken van Jon Dahl de juiste keuze maken. Het is een jonge trainer met een schat aan ervaring als profvoetballer. Daarnaast heb ik hem leren kennen als een enorme talentvolle, bevlogen en enthousiaste trainer, die naar onze mening, perfect binnen ons geschetste profiel past", zegt Vlemmings op de website van Roda JC.

Tomasson kwam 2 jaar geleden naar Excelsior. Hij was assistent van John Lammers en het seizoen erna van Vlemmings. Met ingang van dit seizoen was de Deen voor het eerst eindverantwoordelijk op Woudestein. Hij behaalde deze zomer de benodigde papieren en kon meteen als hoofdtrainer aan de slag in Kralingen. Tomasson speelde 112 interlands voor het Deense nationale elftal. Hij kwam naast Feyenoord uit voor sc Heerenveen, Newcastle United, AC Milan, VfB Stuttgart en Villarreal.

Ferry de Haan, algemeen directeur van Excelsior, reageerde met gemengde gevoelen. 'Wij zijn trots dat ook een trainer zich bij onze club kan ontwikkelen. Wij gunnen Jon deze stap, al is het natuurlijk vervelend voor ons. Wij zijn tevreden over de manier waarop hij werkt en daarom vinden wij het jammer dat hij vertrekt. Wij moeten nu eerder dan we hadden gedacht op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Daar zullen we de komende weken de tijd voor nemen.''

Roda JC wilde in verband met het trainingskamp voor 5 januari een opvolger voor Brood. Ook algemeen directeur Marcel van den Bunder is tevreden. 'De gesprekken verliepen voorspoedig en we kwamen dan ook snel tot overeenstemming. Nadat we eerder al Vlemmings voor langere tijd aanstelden als technisch manager, doen we dat nu ook met Jon Dahl als hoofdtrainer. Deze langdurige samenwerking sluit aan bij de visie van de club om toekomstgericht te werken.'