Volledig scherm
© anp

Ronald Koeman: 'Lex Immers is rijp voor Oranje'

Direct na de treffer van Jean-Paul Boëtius galmde het 'Lexie in Oranje' gisteren door De Kuip. Lex Immers was de aangever in een wedstrijd waarin hij toch al uitstekend voor de dag kwam. De Rotterdamse aanhang liet de waardering luidkeels blijken. Met een fikse knipoog natuurlijk. Of toch niet? Ronald Koeman vindt Immers al rijp voor het Nederlands elftal.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Voor Lex Immers is het oprecht jammer dat de KNVB voor de ervaren Guus Hiddink als opvolger van Louis van Gaal heeft gekozen. Als directeur voetbalzaken Bert van Oostveen, zoals heel lang werd gedacht, toch voor Ronald Koeman had gekozen, had Immers zich kunnen opmaken voor zijn debuut in Oranje.

Een vroege 1 april grap? Nee. Koeman is groot aanhanger van Immers en ook gisteren brak hij nog maar eens een lans voor zijn 27-jarige aanvallende middenvelder. 'Nee, het publiek slaat niet door', doelde de coach op het scanderen van het Legioen. 'Lex Immers is een ideale speler om in de ploeg te hebben. Als trainer probeer je in de selectie een goede mix te creëren. De arbeid die Immers levert, kan ook een Nederlands elftal goed gebruiken.'

Woorden die bij een deel van het Legioen als muziek in de oren zullen klinken. Maar buiten Rotterdam over het algemeen met cynisch hoongelach ontvangen zullen worden. De prestatie van Immers verdiende gisteren natuurlijk alle lof en met elf treffers en vier assists achter zijn naam kan hij ook nog eens prima cijfers overleggen. Maar Oranje?

De critici zullen fijntjes wijzen op zijn prestaties in topwedstrijden. De Hagenaar scoorde in het shirt van Feyenoord namelijk nog nooit tegen de (voormalige) titelkandidaten Ajax, PSV of FC Twente, ook niet in het bekertoernooi. En evenmin in de zes Europese optredens tegen Dinamo Kiev, Sparta Praag en Koeban Krasnodar. Qua handelingssnelheid blijft hij nog altijd vaak ver achter bij zijn medespelers. 'Maar ook voetballend ontwikkelt Lex zich', countert Koeman. 'Hij is voor mij de ideale teamspeler.'

De coach voelt feilloos aan hoe hij spelers in de media dient te behandelen. Bij doelman Erwin Mulder weet hij dat hij openlijk kritiek moet leveren als de keeper de scherpte aan het verliezen is. 'Hij laat gewoon twee ballen vallen', liet hij gisteren al horen, wetende dat Mulder doorgaans ijzersterk reageert als hij publiekelijk op de vingers is getikt.

Immers gedijt veel beter bij een andere aanpak. De zogenoemde aai over de bol. Immers moet het gevoel krijgen dat hij de trainer altijd aan zijn kant heeft wanneer er weer eens met de beschuldigende vinger naar hem wordt gewezen.

De rechtspoot, die Feyenoord met een schuiver al vroeg in de wedstrijd op 1-0 had gezet, haalt voor de camera's meestal zijn schouders op. Maar kritiek knaagt weldegelijk aan hem. 'Ik voel steeds meer waardering, daar ben ik wel bij mee', zegt Immers. 'Dat betekent dat ik voor veel mensen het tegendeel aan het bewijzen ben. Bij ADO twijfelden de mensen ook of ik het wel zou redden. Dat had ik aanvankelijk ook bij Feyenoord. Maar ik heb laten zien dat ik het wel kan.'

Volledig scherm
© anp