Volledig scherm
Fred Rutten © anp

Rutten verlaat PSV

UpdateFred Rutten vertrekt na dit seizoen bij PSV. De 49-jarige trainer heeft dat aan de clubleiding laten weten. 'Het is tijd dat PSV en ik elkaar loslaten. Mijn aanstaande vertrek van trainingscomplex de Herdgang en de spelersgroep zal me niet in de koude kleren gaan zitten', aldus Rutten.

Het contract van Rutten bij PSV loopt na dit seizoen af. Hij wil ook een einde maken aan de speculaties over zijn toekomst, meldt de Volkskrant vandaag. Er was dit seizoen geregeld kritiek vanwege de wisselvallige omstandigheden na forse investeringen. PSV kende ondanks de aankopen Tim Matavz, Georginio Wijnaldum, Dries Mertens, Kevin Strootman, Timothy Derijck en Przemyslaw Tyton een moeizame start. PSV staat nu echter wel tweede in de competitie en is nog actief in de beker en Europa League.

Rutten heeft zijn besluit in november al kenbaar gemaakt aan algemeen directeur Tiny Sanders en technisch directeur Marcel Brands. Hij is aan zijn derde seizoen bezig bij PSV. In zijn eerste twee seizoenen eindigde hij als derde in de eredivisie, terwijl PSV de titel daarvoor vele jaren op rij behaalde.
 
Rutten liet eerder deze week al weten dat hij tot twee keer had overwogen zijn contract bij PSV voortijdig in te leveren. Hij slaagde er tot nu toe niet in om een hoofdprijs met PSV te pakken. De clubleiding heeft echter altijd vertrouwen in Rutten gehouden.
 
Na de beëindiging van zijn spelersloopbaan bij FC Twente ging Rutten als assistent aan de slag. Hij werd daar in 1999 hoofdcoach. In 2001 nam hij bij PSV de opleiding onder zijn hoede. Maar daarna keerde hij terug op het veld als assistent van Guus Hiddink. In 2006 tekende hij opnieuw bij FC Twente, maar verliet de club in 2008 voor een buitenlands avontuur bij het Duitse Schalke 04. In maart 2009 werd Rutten daar op non-actief gesteld vanwege de tegenvallende resultaten. In de zomer van dat jaar werd hij hoofdtrainer bij PSV.