Volledig scherm
© anp

Salonremise Ajax krijgt mogelijk juridisch vervolg

De salonremise (1-1) waarmee Heracles en Ajax zondag de voorlaatste speelronde van de Eredivisie beëindigden, krijgt mogelijk nog een staartje.

Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Door het gelijkspel veroverden de Amsterdammers de 33ste landstitel en speelden de Almeloërs zich veilig in de eredivisie. De aanklager betaald voetbal bepaalt vandaag of hij een vooronderzoek instelt naar het gedrag van de voetballers in de slotfase van de wedstrijd.

De twee ploegen gooiden het in de 77ste minuut op een akkoordje, zo bevestigde Ajax-aanvoerder Daley Blind na afloop. De Amsterdammers bekende ook dat Heracles-speler Simon Cziommer dat voorstel in het veld had gedaan.

Volgens sportadvocaat Mr. Harro Knijff zou de aanklager twee argumenten kunnen hebben voor een onderzoek. 'In het tuchtreglement staat dat je de belangen van het voetbal niet mag schaden. Ten tweede zou de aanklager kunnen besluiten tot een onderzoek om een maatschappelijke discussie aan te zwengelen. We weten allemaal dat dit niet nieuw is, maar hij zou de vraag kunnen opwerpen: hoort dit bij het voetbal of vinden we dit niet kunnen?'

De aanklager betaald voetbal heeft in elk geval geen aanklacht van bijvoorbeeld andere clubs nodig om een zaak in gang te zetten. Overigens had scheidsrechter Pieter Vink reglementair weinig kunnen doen, stelt oud-toparbiter Mario van der Ende.

'Je staat machteloos als scheidsrechter. Ik heb het lang geleden wel eens aan de hand gehad bij MVV-FC Utrecht. Zij speelden de bal ook rond. Legde ik het stil en zei: Heren wat gaan wij doen? Zeiden ze doodleuk: Nou, gelijkspelen. Je kunt dus niets doen', aldus Van der Ende, die wel van mening is dat de KNVB meteen een statement had moeten maken.

'De hele KNVB-top was aanwezig in Almelo. Als je dan ziet dat van een sportief verloop of wedstrijd geen sprake meer is, dan mag je daar je vraagtekens bij zetten."

Overigens ligt een volgend akkoordje op de loer. Als PSV zaterdag op de laatste speeldag op voorsprong komt tegen NAC (1-0), kunnen beide ploegen vrede hebben met die uitslag. Bij een kleine zege eindigt PSV als vierde en is handhaving voor NAC zo goed als zeker.

Volledig scherm
© ap

Live Voetbal

home logo sc HeerenveenHEE
EINDE
2-3
FC UtrechtUTR
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
8-0
De GraafschapGRA
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
1-2
FC EmmenEMM
away logo
home logo FeyenoordFEY
EINDE
0-2
Fortuna SittardFOR
away logo