Volledig scherm
Nick van de Velden schiet FC Groningen op 0-1 © Pro Shots

SC Heerenveen wint rode Noordelijke derby

In een vermakelijke derby was SC Heerenveen zondag met 4-2 te sterk voor FC Groningen. De thuisclub eindigde het duel met tien man, FC Groningen met slechts negen spelers. Alfred Finnbogason maakte opnieuw twee treffers.

Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
FC Groningen furieus na de rode kaart van Letschert © Pro Shots
Volledig scherm
Erwin van de Looij snapt er niets van © Pro Shots

De wedstrijd was net tien minuten bezig toen ineens misging. Heerenvener Luciano Slagveer glipte langs zijn tegenstander en werd daarna gestuit door Timo Letschert, die de aanvaller met een stevige tackle torpedeerde. Daarbij raakte Letschert zelf geblesseerd aan het hoofd, maar scheidsrechter Makkelie greep resoluut naar de borstzak voor de rode kaart. Het was al de tweede keer dat Letschert met rood naar de kant moest dit seizoen. Maar echt in de problemen kwam FC Groningen niet. De spelers van Heerenveen liepen met de bal in plaats van dat ze de bal lieten lopen.

De beste mogelijkheid kwam zelfs van een Groningse voet, toen invaller Stefano Magnasco op doelman Brian Vandenbussche - de Belg verving de zieke Kristoffer Nordfeldt - stuitte. Na een half uur moest ook Heerenveen met tien man verder. Linksback Mitchell Dijks verkeek zich op een voorzet, gleed weg en nam daarbij Giliano Wijnaldum mee naar de grond. Makkelie kende FC Groningen terecht een strafschop toe en stuurde Dijks van het veld. Ook voor de huurling van Ajax was dat al de tweede rode kaart in de competitie.

Nick van der Velden benutte de penalty vervolgens met een stift door het midden. De tweede helft begon wervelend. Invaller Yanic Wildschut knalde op fraaie wijze de 1-1 binnen en Kenneth Otigba kopte drie minuten later de 2-1 tegen de touwen. Maar slechts een minuut later maakte Johan Kappelhof uit een doorgeschoten vrije trap de 2-2. Daarna luwde storm even, totdat keeper Marco Bizot Rajiv van la Parra onderuit liep en ook Heerenveen een strafschop kreeg.

Bizot mocht blijven staan, kreeg een hand tegen de inzet van Finnbogason, maar kon de bal niet keren: 3-2. Groningen zette nog een keer aan, maar nadat ook Tjaronn Chery met rood (tweemaal geel) van het veld moest was het Gronings verzet wel gebroken. Finnbogason haalde daarna nog maar eens met succes uit.