Volledig scherm
PREMIUM
Dirk Scheringa tijdens zijn huldiging bij AZ in 2010. © ANP

Scheringa loopt nog altijd rond bij AZ en dat is soms wat gek en ongemakkelijk

Het is meer dan tien jaar geleden dat Dirk Scheringa (69) werd gedwongen om afstand te nemen van AZ, maar zijn liefde voor de club zit nog steeds diep. Hij loopt er nog altijd rond en dat is soms een beetje gek en ongemakkelijk.

Door Nik Kok

Na elke thuiswedstrijd van AZ plaatst Dirk Scheringa trouw een geinig filmpje op Facebook. Het is vaak een wat rommelig, bewegend filmpje, gemaakt met zijn mobiele telefoon vanaf een skybox in de hoek van het stadion, ver weg van het veld. De oud-voorzitter is nog steeds een haast onvermijdelijke factor bij de club die hij ooit groot maakte maar gedwongen moest afstaan. Dit nadat zijn eigen DSB Bank in opspraak was geraakt en was omgevallen vanwege beschuldigingen van financiële wanpraktijken. Duizenden mensen raakten gedupeerd, AZ ging zelf ook bijna failliet.

Een betrokkene die vaak met Scheringa te maken had bij de club noemt de manier waarop de zakenman zich sinds 2009 bij de club beweegt een ‘zekere vorm van zelfkastijding of ten minste een soort van verdrietverwerking’. Zelf wil Scheringa op dit moment liever niets zeggen over zijn relatie met de club. ,,Misschien over een jaar’’, zegt hij over de telefoon.