Schotse media spreken schande van Ajaxfans

Waar het gedrag van een groepje Ajaxfans rondom het Europa League-duel met Celtic van donderdag in Nederland vrij weinig aandacht kreeg, spreken Schotse media er twee dagen later nog steeds schande van. Een pubeigenaar vertelt in de Daily Record hoe hij door Nederlandse fans werd toegetakeld. ,,Ze dansten op mijn hoofd."

'Dam you' - verwijzend naar AmsterDAM - staat er in koeienletters op de voorpagina van de Schotse tabloidkrant. Neil O'Donnell vertelt hoe zijn kroeg door de hooligans werd bestormd. ,,Ze hadden daarvoor al een andere pub aangevallen en alles kort en klein geslagen. Daarom deden onze bewakers de deuren dicht, maar er probeerden ook mensen naar buiten te gaan om te vluchten", vertelt de pubeigenaar. "Toen ben ik zelf ook maar naar buiten gerend, omdat ik zag dat er een politieauto stond. Maar toen werd ik door de jongens van Ajax met een ijzeren staaf geslagen."

Ze dansten op mijn hoofd
,,Mijn neefje vertelde me dat ik met mijn gezicht op de grond lag en dat de hooligans op mijn hoofd dansten. Het enige dat ik me herinner is dat ik wakker werd in de ambulance en vroeg wat de uitslag was. Toen ik hoorde dat we 2-1 hadden verloren, maakte het alleen nog maar erger." O'Donnell hield er een gebroken kaak en schade aan zijn zenuwstelsel aan over.

Foto's
Ook andere Schotse kranten en websites berichten uitgebreid over hoe de Nederlandse fans in Glasgow huishielden. Toonaangevende media als de Scottish Herald en de BBC pakken uit met schokkende foto's van Celticfans die zeggen slachtoffer te zijn geworden van 'een grote groep hooligans in het zwart, hun gezicht verborgen onder capuchons en sjaals'. Van de zeven gewonden liggen er nog twee met zware verwondingen in het ziekenhuis, meldt de BBC. De politie werkt momenteel aan een onderzoek en is op zoek naar getuigen.

De Schotse politie verichtte vier arrestaties rondom het duel. Een Amsterdamse fan gaf toe een politieagent aan te hebben gevallen en in het bezit te zijn van cocaïne. Hij kreeg een boete van ruim 700 euro en een levenslang stadionverbod voor alle wedstrijden in het Verenigd Koninkijk.

Rellen in 2013
In 2013 kwam het tot een grote clash tussen fans van Ajax en Celtic, toen achtduizend Schotse fans naar Amsterdam kwamen voor een duel in de Champions League.

Het leidde tot flinke rellen op de Dam, die ontstonden nadat Ajax-supporters een vlag stalen van de Celtic-fans. Binnen korte tijd veranderde het plein in een strijdtoneel voor Schotse fans, Ajaxsupporters en politieagenten. Achtenveertig mensen werden aangehouden. De ME en de bereden politie moest er aan te pas komen om de Dam leeg te vegen. Tientallen mensen raakten gewond.