Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Schreuder geslachtofferd bij uitgekleed FC Twente

Het ontslag van trainer Alfred Schreuder is slechts een nieuw hoofdstuk in de malaise bij FC Twente. In 2010 vierde de club nog het landskampioenschap, nu staat de ploeg in de kelder van de eredivisie. Nu de na mismanagement noodzakelijke bezuinigingen goeddeels zijn doorgevoerd in Enschede, moet FC Twente op zoek naar een nieuwe trainer.

Volledig scherm
© ANP

Schreuder moest het dit seizoen zien te rooien met een minder elftal. Veel belangrijke spelers werden afgelopen zomer in de uitverkoop gezet, omdat de club de financiële situatie op orde moest krijgen. De 42-jarige coach kreeg het nieuwe, jonge elftal niet aan de praat.

Het is een nieuw probleem voor Twente na een moeilijke periode. De club vierde in 2010 het kampioenschap en met Joop Munsterman aan het roer werden in de jaren daarna dure spelers gekocht. Langzaam maar zeker werd echter duidelijk dat het financiële plaatje niet klopte. De inkomsten vielen tegen en strookten niet met de uitgaven.

In januari 2013 kwam het eerste alarmsignaal. De KNVB zette FC Twente uit de zogenoemde categorie 3, waartoe financieel gezonde clubs behoren. Munsterman beklaagde zich over het licentiesysteem, stelde ook dat zijn club bezig was het dure nieuwe stadion af te lossen. In mei 2014 volgde 'degradatie' naar categorie 1, clubs waarvan de KNVB een plan van aanpak eist met puntenaftrek als mogelijke sanctie. Die kwam er begin dit jaar.
Twente kondigde direct fikse bezuinigingen aan. Er werd gekort op het spelersbudget en het tweede elftal werd uit de Jupiler League gehaald. De club ging ,,terug naar de basis'', zo heette het. De KNVB was echter bepaald niet gerustgesteld en bestrafte Twente in april met nog eens drie punten aftrek. De club had de zaken nog altijd niet financieel op orde en een nieuw plan moest nog worden goedgekeurd. Hoofdsponsor XXImo vertrok in dezelfde week dat de KNVB de tweede puntenstraf uitdeelde.

Eerder die maand was Munsterman al opgestapt. Volgens de raad van commissarissen misleidde hij hen en nam hij onverantwoorde risico's. Na het vertrek van Munsterman vonden de supporters een nieuwe kop van Jut in de persoon van Schreuder. Die kreeg het elftal niet aan de praat en eindigde als tiende. Na de uitverkoop van spelers in deze zomer had Schreuder de ondankbare taak om met mindere goden toch weer te strijden voor een plek in het linkerrijtje. Dat lukt tot nu toe niet en dat kost Schreuder, die zich lange tijd gesteund zag door de hele club en de spelers, alsnog de kop.