Volledig scherm
Siem de Jong juicht na zijn goal in de kampioenswedstrijd van Ajax tegen FC Twente op 15 mei 2011. © pro shots

Siem de Jong keert terug bij Ajax

Siem de Jong (28) keert terug bij Ajax. Hij wordt in Amsterdam gezien als een toevoeging aan de selectie vanwege zijn diepgang op het middenveld. In de huidige selectie ontbreekt volgens de clubleiding zo’n type in de middenlinie. 

Door Daniël Dwarswaard

De Jong werd drie jaar geleden door Ajax aan Newcastle United verkocht, maar in Engeland lukte het hem, mede door blessureleed, niet om te slagen. Afgelopen seizoen speelde De Jong op huurbasis voor PSV en scoorde hij in de topper tegen Ajax in de Amsterdam Arena. Voordat de middenvelder naar Eindhoven vertrok, stelde hij eerst Ajax op de hoogte zodat hij zijn club niet passeerde. Bij de Amsterdammers was toen geen plek voor hem. De Jong werd eerder vier keer landskampioen met Ajax.

De Jong kwam in zijn eerste twee seizoenen bij Newcastle United mede door blessures tot slechts 26 duels, waarin hij twee keer scoorde. Vorig seizoen werd hij door The Magpies, die toen in het Championship speelde, verhuurd aan PSV. Daar kwam De Jong tot zes goals in 23 wedstrijden. In de voorbereiding op dit seizoen speelde De Jong veel wedstrijden, maar bij de competitiestart zat hij niet meer bij de wedstrijdselectie.

Oude nest

Ajax haalde eerder al Klaas-Jan Huntelaar terug naar het oude nest. Daarnaast werden de keepers Benjamin van Leer en Kostas Lamprou aangetrokken. De nieuwe verdedigers Manuel Orejuela en Max Wöber maakten vanmiddag tegen VVV voor het eerst deel uit van de selectie. De Colombiaan Orejuela bleef negentig minuten op de bank, maar de Oostenrijker Wöber maakte tien minuten voor tijd zijn debuut voor de Amsterdammers.

Volledig scherm
Siem de Jong namens Newcastle United in actie tegen het Schotse Heart of Midlothian. © Action Images via Reuters