Volledig scherm
© anp

Siem de Jong verruilt Ajax voor Newcastle United

UpdateSiem de Jong (25) speelt het komend seizoen voor Newcastle. De middenvelder van Ajax moet alleen nog worden gekeurd bij de club uit de Premier League. Dat hebben bronnen rond de speler bevestigd. Opvallend is dat broer Luuk het afgelopen seizoen op huurbasis bij Newcastle speelde.

Volledig scherm
© epa

Ajax zei inmiddels een akkoord met de Engelsen te hebben bereikt. Directeur Voetbalzaken Marc Overmars: 'Deze transfer naar de Premier League is Siem van harte gegund. Hij speelde meerdere jaren in onze jeugdopleiding en daarna ruim zes jaar in het eerste elftal, waarin hij zeer succesvol is geweest. Al met al is hij een schoolvoorbeeld van hoe wij het bij Ajax voor ogen hebben met onze talenten."

Sinds 2007 heeft De Jong bij Ajax gevoetbald. Hij werd vier keer kampioen met de club uit de hoofdstad. De Jong, aanvoerder van Ajax, speelde ook enkele malen voor het Nederlands elftal. Vooral omdat hij het afgelopen seizoen veel geblesseerd was raakte hij buiten beeld voor het WK in Brazilië.

De Jong tekent voor 6 jaar bij Newcastle. Hij had bij Ajax nog een verbintenis tot 2015. De Jong was met Ajax al de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen en verbleef aanvankelijk met de selectie op trainingskamp in Oostenrijk.

De Jong: 'Dit is een fantastische transfer voor mij. Van mijn broer heb ik veel verhalen over Newcastle gehoord en ik voel me er nu al thuis. Het is voor mij goed na al die jaren bij Ajax eens in een nieuwe omgeving te gaan voetballen.'

Luuk de Jong speelde ongeveer een half jaar bij Newcastle, dat hem leende van Borussia Mönchengladbach. De Engelsen zagen echter af van de optie tot koop. De jongste van de twee broers vertrekt vermoedelijk wel uit Duitsland. Hij zou in onderhandeling zijn met PSV.

'Er is interesse van PSV', zei technisch directeur Max Eberl van Mönchengladbach. 'Zolang het niet rond is, traint Luuk gewoon bij ons.'