Simeone zoekt naar mooiere herinnering aan Eindhoven

Diego Simeone leidde dinsdag zijn ploeg op de training in het Philips-stadion waar vijftien jaar geleden zijn carrière als voetballer bijna eindigde. Een gescheurde kruisband is zijn belangrijkste, enige herinnering aan Eindhoven. Nu keert de Argentijn er terug als een van de meest bewonderde trainers van het moment.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© Photo News

Het is eind september 2001. PSV ontvangt Lazio Roma in de groepsfase van de Champions League. Het regent. Diego Simeone geniet. ,,Het veld was lekker nat, de wedstrijd was intens, alles wees erop dat het een heerlijke voetbalavond zou worden. En toen overkwam me zoiets, op de allerdomste manier'', herinnert de dan 31-jarige Argentijn zich enkele dagen later, inmiddels iets gerustgesteld door de medische proeven.

Het is zeven minuten voor rust, Simeone springt bij een hoge voorzet naar de bal, samen met PSV-doelman Ivica Kralj. De Argentijnse middenvelder komt verkeerd terecht, zijn knie houdt hem niet; hij voelt direct dat het heel erg fout is. ,,Niet de kruisband, niet de kruisband'', jammert hij als hij in de regen op een brancard wordt afgevoerd.

Het is wel de kruisband, blijkt al snel. En een volledig kapotte meniscus. Simeone denkt maar aan één ding: de volgende zomer is het WK in Japan en Korea. De kruisband is niet volledig afgescheurd. Het is zijn redding, binnen zes maanden staat hij weer op het veld. Het WK wordt een sof, dat wel, als Argentinië al in de eerste ronde wordt uitgeschakeld. Maar Diego Simeone kan nog enkele jaren aan zijn loopbaan plakken.

Onbetwiste leider
Bij Atlético is hij sinds december 2011, als opvolger van de ontslagen Manzano, de onbetwiste leider. Datzelfde seizoen nog wint hij met Atléti de Europa League, gevolgd door de Europese Supercup. Het jaar erop volgt de Spaanse beker, en in 2014 het kampioenschap; eindelijk doorbreekt een ploeg de hegemonie van Barcelona en Real Madrid. Groot is echter de teleurstelling als de grote buur in de bijna door Atlético gewonnen Champions-Leaguefinale vlak voor tijd op gelijke hoogte komt en in de verlenging de trofee pakt. Het blijkt echter geen toevalstreffer, dat seizoen.

Atlético daagt Barça en Real elk jaar uit, en is een gevreesde tegenstander in Europa. Grote spitsen gaan, mannen als Agüero, Forlán, Falcao en Diego Costa, maar elke keer weer weet Simeone een strijdbare ploeg op te bouwen die hij vanaf de zijlijn immer toeschreeuwt, negentig minuten lang, altijd in hetzelfde Italiaanse pak, zijn 'winnaarskostuum', zegt hij.


Lees het hele portret in de digitale krant of op Blendle.