Sjors Ultee.
Volledig scherm
PREMIUM
Sjors Ultee. © Annemiek Mommers

Sjors Ultee: Wist dat het een issue zou worden, maar ik ben geen stroman

InterviewAls jongste trainer in de eredivisie staat Sjors Ultee (32) morgen met Fortuna tegenover Feyenoord. Een verhaal over wijsneuzen, lessen uit het Duitse leger en (uiteraard) over zijn vermeende stroman-rol in Sittard. ,,Ik laat me niet misbruiken.”

Paspoort Sjors Ultee
Geboortedatum: 23 mei 1987
Geboorteplaats: Utrecht
Functie: Hoofdtrainer Fortuna Sittard
Was ook werkzaam bij: FC Utrecht (jeugd + assistent), FC Twente (jeugd + assistent), Helmond Sport (assistent)

Je twijfelde of je dit interview moest geven. Waarom?
Ultee: ,,Omdat ik vind dat je je recht van spreken moet verdienen met prestaties. Niet met media-optredens. Afgelopen week stond ik al in De Limburger. Ik kom bij FOX, sta voor de NOS-camera’s. Ik wil voorkomen dat mensen denken: ‘Och, heb je hem weer’.”

Ben je zo bewust bezig met die beeldvorming?
,,Het is eerder zorgvuldigheid. In Nederland denken we zwart-wit. Je bent óf voetbaljongen óf laptoptrainer. Ik val in die laatste categorie. En dan wordt er snel met je afgerekend. Kijk naar Pepijn Lijnders. Bij Liverpool loopt iedereen met hem weg. Maar in Nederland is hij ‘die professor die het allemaal zo goed wist toen hij trainer was bij NEC’. Dat bedoel ik. Ik wil mezelf zijn, vertel graag over mijn vak, maar ken ook de valkuilen. Voorbeeldje: toen we met 6-0 verloren bij FC Utrecht, had ik heus wel een tactische verklaring. Toch beperkte ik me in mijn tv-analyse tot wat algemeenheden. Ik wil het vooroordeel van wijsneus niet bevestigen.”