Volledig scherm
© BSR Agency

Slechts één van de ‘grote drie’ in de top, het gebeurt zelden

We zijn al over de helft van de competitie en twee van de drie traditionele Nederlandse topclubs ontbreken in de top 3 van de ranglijst. PSV en Feyenoord staan 4de en 5de.

Door Rik Spekenbrink

Het gebeurde deze eeuw maar twee keer eerder dat na 19 speelrondes slechts één van de ‘grote drie’ ook echt in de top 3 van de eredivisie stond. In het seizoen 2008/2009 ontbraken net als nu PSV en Feyenoord bovenin de ranglijst. Drie seizoenen later waren het Ajax en Feyenoord die het moeilijk hadden. In totaal, zo zocht OPTA uit, is dit pas het elfde eredivisieseizoen (vanaf 1956/1957) waarin zo’n situatie zich na 19 gespeelde wedstrijden voordoet. 

Eén keer kwam het zelfs voor dat Ajax, PSV én Feyenoord buiten de top 3 stonden na 19 duels. Dat is wel lang geleden: jaargang 1958/1959. De top 3 bestond toen uit Sparta, SC Enschede en Rapid JC. En het beeld veranderde ook niet: Sparta werd landskampioen, Feyenoord eindigde als vijfde, Ajax als zesde en PSV werd slechts tiende.

Deze eeuw

Volledig scherm
© ANP

Want dat is natuurlijk een interessante vervolgvraag: wat gebeurde er uiteindelijk met de traditionele topclubs? Krabbelden ze nog op of was de matige eerste seizoenshelft een voorbode voor de afloop?

Kijkend naar de drie keren dat het deze eeuw voorkwam, mogen PSV en Feyenoord nog wel hoop koesteren op een ‘goede’ afloop. In het seizoen 2013/2014 eindigden Ajax en Feyenoord als de nummers 1 en 2, nadat na 19 speelrondes alleen Ajax bovenin meedraaide. Twee seizoenen eerder was de eindstand ‘gewoon’: 1. Ajax 2. Feyenoord 3. PSV. Maar in de jaargang 2008/2009 slaagden PSV en Feyenoord er niet in de opgelopen schade goed te maken. AZ, FC Twente en Ajax vormden toen de bovenste drie na 34 wedstrijden.

Overigens vormt dit seizoen een trendbreuk. In de afgelopen vier seizoenen vormden Ajax, Feyenoord en PSV samen de top 3 naar 19 speelronden.

Luister ook naar de AD Voetbalpodcast: