Volledig scherm
Leonid Sloetski en Mark van Hintum (r) © Vitesse

Sloetski en Vitesse zijn rond: Rus tekent voor twee jaar

Leonid Sloetski heeft zijn handtekening gezet bij Vitesse. De Russische coach is een tweejarige verbintenis met de Arnhemse eredivisieclub overeengekomen. Hij moet alleen zijn werkvergunning nog krijgen.

Sloetski (46) neemt Oleg Yarovinskiy als assistent mee naar Vitesse. De Rus werkt al langer samen met Sloetski. Zo heeft hij de successen meegemaakt bij CSKA Moskou en ook bij Hull City met de hoofdcoach samengewerkt.

,,We hebben meerdere trainers gesproken”, stelt algemeen directeur Joost de Wit van Vitesse. ,,Leonid Sloetski komt uit het netwerk van onze Russische eigenaar (Alexander Tsjigirinski, red.). We zijn er blij mee dat we zo’n netwerk hebben. Daardoor kunnen we een internationaal gelouterde trainer aantrekken. We halen een toptrainer in huis.”

Vitesse benoemt naast hoofdcoach Sloetski en assistent Yarovinskiy later nog een fysiektrainer.

Sloetski wordt de eerste Russische trainer in de eredivisie. Hij was ruim zeven jaar werkzaam bij CSKA Moskou. Driemaal werd hij kampioen. Hij won daarbij twee keer de nationale beker en veroverde tweemaal de Russische Supercup. Verder fungeerde Sloetski van augustus 2015 tot en met juni 2016 als bondscoach van Rusland. Hij maakte zo het EK van 2016 mee.

Op zoek naar een avontuur in West-Europa ging Sloetski in de zomer van 2017 aan de slag bij Hull City. Hij trof een club vol onrust in de Engelse Championship. Het avontuur duurde daarom maar kort. De Rus stond 21 wedstrijden (competitie en beker) aan het roer. In december gingen beide partijen uit elkaar.

Sloetski kan zich zodoende wel goed in Engels verstaanbaar maken en dat is de voertaal op het veld bij Vitesse.