Volledig scherm
© ProShots
1
EINDE
2
  • Stijn Spierings 89'
  • Loris Brogno 10'
  • Robert Mühren 90'

Sparta begint play-offs goed ondanks bizar eigen doelpunt

Sparta Rotterdam heeft een eerste voorzichtige stap gezet richting handhaving in de eredivisie. De ploeg van trainer Dick Advocaat won uit bij FC Dordrecht met 1-2, na een spectaculaire ontknoping.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© ProShots

Door Dennis van Bergen

Het venijn zat duidelijk in de staart van het duel. Vooral de 1-1 van Stijn Spierings zal nog vaak besproken worden. 

Het was een bizar moment, vanmiddag op de Krommedijk. Sparta leidde met 0-1 in de slotfase toen Spierings voor een van de opmerkelijkste gebeurtenissen ooit zorgde in de play-offs. Van zo'n veertig meter afstand verschalkte hij zijn eigen keeper Roy Kortsmit. Daarna zorgde Robert Mühren alsnog voor de bevrijdende 1-2 voor Sparta. 

Het zijn van de onvermijdelijke gevaren voor een ploeg die op papier meer kwaliteit bezit dan de tegenstander: onderschatting. Vandaar dat Sparta-coach Dick Advocaat de 4-0 zege van FC Emmen op NEC vanmiddag onherroepelijk nog eens zal aangehaald hebben in de kleedkamer, voorafgaand aan het duel met FC Dordrecht. 

Feit was in elk geval dat de nummer zeventien van de eredivisie zich een ideale start verschafte in de play-offs. Uit een prachtige aanval, met daarin een hoofdrol voor Fred Friday, zorgde Loris Brogno op aangeven van Robert Mühren voor de 0-1 op de volgepakte en sfeervolle Krommedijk. 

Sparta had in die fase amper iets te vrezen van FC Dordrecht. De Spangenaren mochten zich aanrekenen dat ze niet verder kwamen dan 0-1 in de eerste helft. Onder meer Stijn Spierings had twee mogelijkheden om de score te verdubbelen. 

Volledig scherm
© ProShots

Maar, FC Dordrecht bewees het al eerder, de eerste divisionist heeft een reputatie in het uit moeilijke positie terugkomen. De 'Schapenkoppen' lieten het afgelopen zaterdag nog zien in Leeuwarden, waar ze een 1-4 nederlaag tegen Cambuur goed maakten in de return. Ook vanmiddag toonden de elf van coach Gerard de Nooijer na rust een heel ander gezicht dan ervoor.  

FC Dordrecht durfde toen nadrukkelijker de aanval te zoeken en was via oud-Spartaan Denis Mahmudov tweemaal zeer dichtbij. Een keer schoot de aanvaller voorlangs, de ander maal miste hij de bal oog in oog met Kortsmit. De ploeg van De Nooijer voelde dat er iets te halen veel tegen de Rotterdammers waar de zwakke Miquel Nelom, met geel op zak, met vuur speelde.

Desondanks leek Sparta stand te houden. Totdat Spierings de 1-1 achter Kortsmit werkte. Waarna de 1-2 van Mühren alsnog voor enige opluchting zorgde bij Sparta. De 1-2 geeft hoop voor de return van zondag.

Al zal Advocaat er, met name op basis van wat zijn elftal de tweede helft liet zien, nog niet helemaal gerust op zijn dat zijn ploeg daadwerkelijk de finale haalt.

Zondag is de return. De uiteindelijke winnaar treft in de finale vermoedelijk FC Emmen, dat vandaag met 4-0 won van NEC. 

Volledig scherm
© ProShots

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

GOAL! 1-2 Sparta. Doelpunt Robert Mühren
Het antwoord van Sparta volgt binnen de minuut. Mühren scoort en lijkt de ploeg van Advocaat zo toch de winst te bezorgen.

GOAL! 1-1 Dordrecht. Eigen doelpunt Stijn Spierings
Een bizar eigen doelpunt van Spierings, die zijn eigen doelman Kortsmit bijna vanaf de middenlijn verrast. Kortsmit had de bal in zijn handen kunnen pakken, maar doet dat niet.

Danny Bakker wordt vervangen door Yahya Boumediene

Een fraaie redding van Sparta-doelman Kortsmit op een inzet van Arias blijkt achteraf niet nodig. De aanvaller van Dordrecht stond buitenspel.

Kino Delorge wordt vervangen door Karim Bannani

Gele kaart Bart Vriends

Sparta beperkt zich in de tweede helft tot verdedigen en moet daardoor uitkijken dat het Dordrecht niet terug in de wedstrijd laat komen. De thuisploeg kreeg na rust al een handvol mogelijkheden op de gelijkmaker.

Sparta en Roda moeten via de play-offs proberen degradatie te voorkomen. De laatste keer dat beide eredivisieclubs in die missie slaagden, is al 7 jaar geleden.

null

null

Fred Friday wordt vervangen door Halil Dervisoglu

Loris Brogno wordt vervangen door Thomas Verhaar
De maker van nog altijd het enige doelpunt van de wedstrijd gaat naar de kant.

De eerste grote kans voor Dordrecht. Stankov knokt zich een weg door de Sparta-defensie, maar Bakker maait vervolgens over zijn voorzet heen. Advocaat springt meteen op van de bank om zijn spelers op scherp te zetten.

Tweede helft begonnen

Einde eerste helft

Gele kaart Sherel Floranus

Na ruim een halfuur pas de eerste kans voor Dordrecht. Mahmudov dwingt doelman Kortsmit tot een redding.

Gele kaart Jafar Arias

Dit is nog altijd het enige doelpunt van de wedstrijd. Sparta lijkt op twee gedachten te hinken tussen aanvallen en het verdedigen van de nipte voorsprong.

Sparta Rotterdam on Twitter

In beeld: Loris Brogno schiet de 0-1 binnen. #dorspa

Gele kaart Antonio Stankov

Gele kaart Miquel Nelom

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
2
3
Rode kaarten
0
0
Balbezit
49%
51%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
2
3
Vrije trappen
21
18
Overtredingen
14
16
Buitenspel
4
5
Schoten op paal / lat
0
1
Schoten op doel
3
5
Gered door de doelman
3
3
Schoten naast
2
2
Terug naar boven

Opstelling

4-3-3
4-2-1-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven