Vreugde bij de spelers van Sparta voor het uitvak op De Vijverberg.
Volledig scherm
Vreugde bij de spelers van Sparta voor het uitvak op De Vijverberg. © BSR Agency
0
EINDE
2
  • Halil Dervisoglu 74'
  • Adil Auassar 83'

Sparta keert na een jaar afwezigheid terug in de eredivisie

Sparta keert na een seizoen afwezigheid terug in de eredivisie. Gisteravond won de ploeg van Henk Fraser met 0-2 van De Graafschap. Het ‘onmogelijke’ maakten ze waar, de spelers van de Rotterdamse club. ,,Geweldig dit. Echt geweldig. Ik heb hier geen woorden voor”, zegt keeper en kersvers vader Tim Coremans na afloop.

Het feest in het uitvak op De Vijverberg is al een poosje aan de gang, als Sparta-fans elkaar bij de lurven blíjven pakken. Ongeloof, blijdschap, ontroering; alle emoties ballen zich samen bij de trouwe Spartanen, die heel het seizoen zo’n steun zijn geweest voor de ploeg van Henk Fraser. Dankzij de 0-2 overwinning op De Graafschap, is de Rotterdamse club terug waar ze thuishoort: in de eredivisie.

Volledig scherm
© foto: Carla Vos

Prachtig is het om te zien, vanavond, de intense wijze waarop de promotie gevierd wordt. Bij die honderden in het uitvak. Bij Fraser, die herhaaldijk bleef volhouden dat het er dit seizoen van zou komen. En, logischerwijs, bij de spelers van de Spangenaren. Bij Halil Dervisoglu bijvoorbeeld, de invaller die een kwartier voor tijd de 0-1 op het bord brengt. Bij die andere doelpuntmaker, Adil Auassar, die op zijn oude dag als voetballer graag nog een jaar in de eredivisie wilde voetballen. En, dat vooral ook, bij doelman Tim Coremans.

Een paar uur eerder stond hij nog ontroerd naast het ziekenhuisbed van zijn vriendin, die zojuist bevallen was van hun zoontje Luca. Nu, kort na afloop van de finale waarin de Brabander zijn elftal er een aantal maal doorheen heeft gesleept, staan de tranen hem opnieuw in de ogen. En opnieuw van blijdschap. ,,Man, dit is zo mooi. Dit is zo geweldig. Echt ik heb er geen woorden voor.” Het is, kortom, zeker de avond van die zo uitstekende vervanger van Roy Kortsmit. Ook qua oneliners. Over zijn kersvers vaderschap: ,,Vanochtend moest mijn vrouw pieken, nu kon ik pieken. Heerlijk!”

Het blijft een wonderlijke combinatie, Sparta en de finaleronde van de play-offs. In Spangen schieten mensen soms nu nóg wakker van die avond in Kerkrade, voorjaar 2014, waarop Mark-Jan Fledderus met twee rake vrije trappen de promotiedroom van de Rotterdammers verstoorde namens Roda JC. Guyon Fernandez; alleen al op het noemen van zijn naam staat op Het Kasteel een levenslang stadionverbod. Want: de Excelsior-spits die in 2010 de boeman was voor de Spartanen. FC Dordrecht (2015) en FC Emmen (afgelopen seizoen); ook die ploegen bleken een maatje te groot toen het er écht op aan kwam voor de rood/witten.

Deze dinsdagavond op De Vijverberg lukt het Sparta dus eindelijk wel een finale te winnen. En dat na een wedstrijd waarin het er lang niet in leek te zitten. Zo is Dries Wuytens tweemaal gevaarlijk uit een kopbal op aangeven van Mohamed Rayhi en zijn Laros Duarte en invaller Halil Dervisoglu dichtbij. Maar het is lang te weinig om de Superboeren, die zelf ook kansen krijgen via Bart Straalman en Youssef El Jebli, echt nerveus te krijgen. Totdat Dervisoglu een kwartier voor tijd de 0-1 maakt. Het zou de aanzet zijn van de verdiende 0-2 van Auassar.

Een doelpunt dat nooit meer vergeten zal worden bij iedereen met een Sparta-hart. Zoals Coremans. Voor hem blijft 27 mei 2019 voor altijd de mooiste dag van zijn leven. Op uitzinnige toon: ,,We hebben het onmogelijke waargemaakt.”

Afscheid met tranen voor De Jong

De Graafschap wachtte aanvankelijk af en kwam pas later serieus in de wedstrijd. Nog voor de pauze waren de ‘Superboeren’ dichtbij via Bart Straalman en Jordy Tutuarami. Direct na rust was Youssef El Jebli gevaarlijk dichtbij de openingsgoal namens de thuisclub.

In het vervolg probeerde Sparta de aanval te zoeken. Maar echte kansen creëerde de Rotterdamse club, een goede mogelijkheid van invaller Halil Dervisoglu daargelaten, lang te weinig. Totdat diezelfde Dervisolgu een kwartier voor tijd op de juiste plek stond na een door Nigel Bertrams gekeerd schot van Lars Veldwijk, 0-1.

Kort daarna was het opnieuw raak. Uit een corner van Deroy Duarte kopte Adil Ausassar de 0-2 binnen.

Vandaar het feest bij De Sparta-fans, die weten dat hun club volgend seizoen weer tegen Ajax, Feyenoord en PSV speelt. De aanhang van De Graafschap is dan al afgedropen. Voor die supporters wacht na de zomer weer uitduels in Velsen en Helmond.

Adil Auassar knikt de 0-2 binnen.
Volledig scherm
Adil Auassar knikt de 0-2 binnen. © BSR Agency
Adil Auassar loopt juichend weg na de 0-2.
Volledig scherm
Adil Auassar loopt juichend weg na de 0-2. © BSR Agency
Tim Coremans.
Volledig scherm
Tim Coremans. © BSR Agency
Adil Auassar.
Volledig scherm
Adil Auassar. © foto: Carla Vos