Volledig scherm
© anp
2
EINDE
1
  • Deroy Duarte 61'
  • Stijn Spierings 85'
  • Umar Sadiq 73'

Sparta zet Twente op rand afgrond met zege op NAC

Sparta Rotterdam heeft de kansen op handhaving in de eredivisie wat vergroot. De Rotterdammers wonnen op eigen veld in een boeiend duel van mede-degradatiekandidaat NAC Breda, 2-1.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Door Dennis van Bergen

Als mevrouw Duarte het raam van haar zolderkamer open heeft staan, een straat verderop, kan ze Het Kasteel vanavond moeiteloos horen juichen, in de tweede helft van Sparta - NAC. Eerst wanneer haar zoon Deroy Duarte, het kind van Spangen, met gebalde vuisten over de plastic grassprieten zijn doelpunt viert. Later wanneer Stijn Spierings dat opnieuw doet. Dat de Bredanaars in de tussentijd op gelijke hoogte zijn gekomen via Sadiq Umar, doet dan niet meer ter zaken. Met de 2-1 nemen de Rotterdammers weer afstand van hekkensluiter FC Twente. De Bredanaars? Voor hen komt de nacompetitie angstvallig dichtbij.

Sparta - NAC is deze avond die niet per se heel goed. Wat wil je ook, gezien de spanning die er op staat. Hekkensluiter FC Twente won gisteren met 2-0 van PEC Zwolle, terwijl nummer zestien niet heel verrassend punten afsnoepte van kersvers landskampioen PSV (2-2). En die spanning komt ontegenzeggelijk tot uitdrukking op Het Kasteel, waar de ploegen elkaar kwalitatief weinig ontlopen. De strijdende ploeg van Dick Advocaat is voor rust een aantal maal dichtbij via Ahannach (schot gekeerd) en Paco van Moorsel (lat). Aan de andere kant treffen de voetballend betere Bredanaars via Mitchell te Vrede en Paolo Fernandes (tweemaal) evenmin doel, ondanks de vrij riante posities waarin ze staan.

Het tekent misschien wel de twijfel en zorgen waaronder NAC en Sparta de laatste weken gebukt gaan. In Breda loopt het Spaanse dribbelaartje Manu Garcia, die zijn publiek zoveel verwende dit jaar, op zijn laatste benen. Een ander, Thierry Ambrose, is er vanwege blessureleed helemaal niet meer bij. Anderzijds moet Sparta het voor de restant van dit seizoen doen zonder de beoogde doekpuntmaker Michiel Kramer en zo blijkt vermoedelijk ook zonder Soufyan Ahannach. Hij valt kort voor rust uit met, naar verluidt, een beenbreuk nadat hij ongelukkig terecht komt na een onschuldige botsing met NAC-verdediger Menno Koch. 

Ploegen in verdrukking, zo wil het cliché, zit het immers zelden mee. En daarvan vormt deze zwoele zomeravond op Spangen een blauwdruk. Met name NAC ondervindt het, wanneer scheidsrechter niet voor een penalty fluit wanneer Sparta-verdediger Sander Fischer zijn Bredase collega Pablo Mari neertrekt in het zestienmetergebied. Anderzijds heeft Fred Friday, vervanger van de geschorste Kramer, kort voor tijd pech als zijn inzet uiteen spat op de paal naast NAC-doelman Nigel Betrams, die eerder al attent was op. 

En daarmee lijkt de vermakelijk degradatiekraker uiteindelijk in een terecht gelijkspel te eindigen. Totdat invaller Stijn Spierings even daarna alsnog scoort voor de Rotterdammers. De man die al weken niet in de plannen voorkomt van Advocaat, bezorgt de coach daarmee misschien wel het belangrijkste doelpunt van dit seizoen. Na een zenuwslopende avond leeft Sparta weer. En NAC? Dat moet na deze avond nadrukkelijker vrezen voor de play-offs.

Volledig scherm
© Pro Shots

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

Gele kaart Sander Fischer

Gele kaart Rai Vloet

GOAL! 2-1 Sparta! Stijn Spierings zorgt voor opnieuw een explosie van vreugde op Het Kasteel. Kan Sparta dit volhouden?

Paco van Moorsel wordt vervangen door Stijn Spierings

GOAL! 1-1 NAC! Invaller Umar Sadiq temt de vreugde bij de Sparta-aanhang.

Volledig scherm
© Pro Shots

Mitchell te Vrede wordt vervangen door Umar Sadiq

GOAL! 1-0 Sparta! Het Kasteel schudt op zijn grondvesten als Deroy Duarte Sparta via de binnenkant van de paal op voorsprong zet.

Weer een goede kans voor NAC. Sporkslede neemt de bal mee met de borst en haalt uit, maar schiet recht op doelman Huth.

Gele kaart Paco van Moorsel. Het duel wordt wat venijnig.

Gele kaart Gianluca Nijholt

Sparta ontsnapt! Huth voorkomt dat een indraaiende corner in het net belandt.

Inmiddels is bekend dat Ahannach een dubbele beenbreuk heeft opgelopen en geopereerd zal moeten worden. Een drama voor de aanvaller van Sparta.

Tweede helft begonnen

Volledig scherm
© Pro Shots

Thomas Verhaar wordt vervangen door Deroy Duarte. Nog meer slecht nieuws voor Sparta. Verhaar moest ook vervangen worden vanwege een blessure.

Einde eerste helft.

Volledig scherm
© Pro Shots

De extra tijd bedraagt vier minuten vanwege de blessurebehandeling van Ahannach.

Grote kans voor Fernandes. De aanvaller schiet naast, Sparta komt goed weg.

De eerste diagnose lijkt een gebroken been voor de onfortuinlijke Ahannach.

Soufyan Ahannach wordt vervangen door Dabney dos Santos

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
2
2
Rode kaarten
0
0
Balbezit
48%
52%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
6
3
Vrije trappen
12
20
Overtredingen
20
12
Buitenspel
0
0
Schoten op paal / lat
2
0
Schoten op doel
5
6
Gered door de doelman
5
3
Schoten naast
6
4
Terug naar boven

Opstelling

4-2-1-3
4-2-1-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven