Volledig scherm
© anp

Sportbonden staan diep in het rood

Het gaat slecht met de Nederlandse sportbonden. Ze kampen met dalende ledenaantallen en sponsorinkomsten. 65 procent zit zonder hoofdsponsor, 80 procent heeft recent personeel moeten ontslaan.

Met sommige gaat het zo slecht, dat een fusie onontkoombaar lijkt. Zo wil de handbalbond met de basketbal- en volleybalbond samengaan tot één nieuwe federatie om het hoofd boven water te kunnen houden. 

Bij de grootste bond, de KNVB, verliezen vijftig mensen hun (parttime)baan. Bij kleinere sporten is het probleem nog veel groter: zo werkt de directeur van de ijshockeybond sinds kort 3,5 dag in de week als docent wiskunde, omdat de bond geen geld meer heeft om hem fulltime in dienst te houden.

Onmogelijk dilemma
'Je leeft bij de waan van de dag', zegt directeur Noud van Berkel.  De bezuinigingen hebben grote gevolgen voor de miljoenen sporters in ons land. 'De inkrimping betekent dat je nog minder kunt betekenen voor de leden, die eigenlijk juist meer waar voor hun contributie wensen', zegt directeur Venekamp van Badminton Nederland. 'Dat is een onmogelijk dilemma.'

Sommige bonden geven toe dat hun leden klagen over de service die wordt geboden. Er is weinig zicht op verbetering. De zoektocht naar sponsors verloopt bij veel bonden bijzonder stroef. Er zijn zelfs bonden die niet meer actief naar een hoofdsponsor zoeken, omdat dat onbegonnen werk is en zonde van de toch al kostbare tijd. Ook de inkomsten uit de Lotto dreigen de komende jaren verder terug te lopen.