Volledig scherm
© ANP

Stammenstrijd zet De Boer onder druk

Eind deze maand komt Johan Cruijff naar Amsterdam, om enige orde trachten te scheppen in de nieuwste stammenstrijd bij Ajax. Maar wat betekent dat straks voor de positie van Frank de Boer, de coach die steeds heviger onder vuur ligt bij de achterban? ,,Als Cruijff zich roert, kun je maar beter wegwezen.''

Quote

Ik voel me wel gesteund door Johan

Frank de Boer

Vier jaar lang manoeuvreerde Frank de Boer soepel om de hete brij heen bij Ajax, zich afsluitend voor het politieke spel binnen en rond de club, als een soort zeldzame neutrale pion in het geheel. Eén keer, op het hoogtepunt van de zogenoemde fluwelen revolutie, sprak hij zich uit vóór de plannen van Johan Cruijff, destijds subtiel gevraagd om positie te kiezen.

Sindsdien klinkt steevast de gulden middenweg. Ja, Johan Cruijff is deze maand van harte welkom om langs te komen, zei De Boer afgelopen week nog. Op semi-nonchalante toon: ,,Altijd leuk.'' De discussie over de sluimerende stammenstrijd tussen 'Arena' en 'De Toekomst' gaat de trainer steevast vakkundig uit de weg, behoedzaam zonder echt zijn vingers te branden.

,,Ik voel me wel gesteund door Johan,'' zei De Boer afgelopen vrijdag. Maar dat Cruijff geen uitgesproken fan is van De Boer - die grotendeels werd opgeleid door diens erfvijand Louis van Gaal - is al jaren een publiek geheim in Amsterdam. Veelvuldig klonk de laatste maanden al kritiek op het vertoonde spel, in Cruijffs column in De Telegraaf. Rechtstreeks spreken de coach en de Verlosser elkaar slechts sporadisch.

Volledig scherm
© ANP

Onaantastbaar

Onmiskenbaar is de status van de trainer dit seizoen bovendien een andere. Vier landstitels op een rij maakten De Boer min of meer onaantastbaar, maar steeds heviger wordt de druk in het heden. Het voetbal van Ajax is al tijden niet om aan te zien, steeds meer verzandend in fantasieloos geschuif en traag positiespel. Steeds luider klinkt het gemopper, bij publiek én direct betrokkenen. Ajax snakt naar het einde van het seizoen, maar als het voetbal de komende wedstrijden niet verbetert, zal de kritiek alleen maar scherper worden.

,,Als Cruijff zich roert, kun je maar beter wegwezen,'' zegt Martin Jol, voorganger van De Boer en zelf destijds, in het seizoen 2010/2011, slachtoffer van de grote schoonmaak. Ook Jol kreeg nooit directe kritiek van Cruijff te verduren. Dat voltrok zich via een kleine omweg, bovenal met scherpe kritiek op het spel. Na verloop van tijd doorzag de Haagse coach het spel. ,,Cruijff had op de tribune met zijn hoofd zitten schudden. Dan weet je wel hoe laat het is.''

Lees het volledige verhaal in AD Sportwereld.