Volledig scherm

Sterk PSV overklast Heerenveen en is terug in titelstrijd

UpdatePSV heeft zich vanmiddag dankzij een overtuigende zege op sc Heerenveen weer nadrukkelijk gemeld in de titelstrijd. Net als eind december in Friesland wonnen de Eindhovenaren met 5-1. De ploeg van interim-hoofdtrainer Phillip Cocu sloot daardoor na twee nederlagen weer aan bij de top van de eredivisie.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

PSV liet afgelopen donderdag in de eerste wedstrijd na het ontslag van Fred Rutten een bemoedigend optreden zien tegen Valencia (1-1) en trok die lijn zondag door tegen Heerenveen. Cocu, die zijn competitiedebuut maakte als hoofdtrainer, zag dat zijn elftal een droomstart beleefde.

Al na 5 minuten kwam PSV op voorsprong door Ola Toivonen, die de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de verre hoek schoot: 1-0. Het was voor de Zweed zijn 50ste doelpunt in de eredivisie. Toivonen had even later zijn tweede van de middag kunnen maken, maar hij schoof de bal bij de tweede paal naast.

Gesteund door die vroege voorsprong kon PSV het voetbal spelen dat Cocu voor ogen heeft: vanuit een hechte organisatie en aanvallen waar mogelijk. De gevreesde aanvalslinie van Heerenveen, met topscorer Bas Dost als middelpunt, werd nauwelijks gevaarlijk. Luciano Narsingh verscheen kort voor rust wel alleen voor doelman Przemyslaw Tyton, maar hij tikte de bal over.

De Friezen mochten van geluk spreken dat ze niet al snel met tien man kwamen te staan. Filip Djuricic ontsnapte na 20 minuten aan zijn tweede gele kaart, nadat hij voor de tweede keer de bal bewust met zijn hand had beroerd.

Aan het begin van de tweede helft kwamen de bezoekers toch op gelijke hoogte, zij het op curieuze wijze. Tyton tikte een schot van Viktor Elm tegen het been van ploeggenoot Erik Pieters aan, waarna de bal over de lijn ging (1-1).

Het antwoord van PSV volgde echter snel. Dries Mertens kwam vanaf links naar binnen en schoot de bal op karakteristieke wijze over doelman Brian Vandenbussche.

Het ontketende PSV liep daarna uit naar een grote overwinning door treffers van invallers Orlando Engelaar en Memphis Depay en nogmaals Mertens, die nu op 18 treffers staat. Voor Heerenveen is woensdag al de kans op revanche, als de Friezen PSV ontvangen in de halve finale van het bekertoernooi.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm