Strootman heeft half uur lang als verkeersagent staan wijzen

Volledig scherm
© AD
 
Ik vond Duitsland zeker in de eerste helft werkelijk helemaal niks voorstellen en vooral die doelman zag eruit of hij voor het eerst van zijn leven een wedstrijd keepte.

Het resultaat van Jong Oranje was uitstekend. Niks op af te dingen. Maar ik hoop toch echt dat Jong Oranje vandaag de wedstrijd tegen de Duitsers even terugkijkt. Uit de beelden zijn een hoop lessen te trekken. Ik vond Duitsland zeker in de eerste helft werkelijk helemaal niks voorstellen en vooral die doelman zag eruit of hij voor het eerst van zijn leven een wedstrijd keepte.

Die goals voor rust, van Maher en Wijnaldum, op zich goed gedaan van die gasten, maar ze waren raak omdat de Duitse keeper niet bij de les was. Die voorsprong maakte onze spelers een tikje arrogant. Ik dacht dat in de rust al, zeker toen die Duitsers minuten eerder klaar stonden voor de tweede helft.

En je zag het; binnen de kortste keren een strafschop en 2-1 en een half uur later 2-2. Ze kregen meer geloof, speelden meer naar voren en dat kon omdat wij ons positiespel niet beheersten. Niet in offensieve zin althans. Het was totaal niet verrassend. Daar sta je dan ineens met je goede gedrag.

Het eerste half uur had Strootman als een verkeersagent staan wijzen naar zijn spelers, wel een half uur lang. Hij zou het verlengstuk van de coach zijn, zei Pot. Nou dat was hij ook. Precies zoals Van Bommel bij PSV het hele seizoen opzichtig liep te coachen. Ik houd daar niet zo van. Dat overdreven brave gedoe, dat plichtmatig zonder druk van de tegenstander balbezit opbouwen en zelden het avontuur zoeken.

Ik zit iedere week te hopen op enthousiast voetbal, onbevangen samenspel, gericht op combinaties naar voren. Zéker van een jong elftal. Ze hoeven van mij niet als een kip zonder kop te voetballen, maar een beetje meer avontuur zou ik niet erg vinden. Zo'n toernooi moet je willen winnen, maar je moet ook een beetje laten zien wie je bent en welk talent je hebt. Nu was het meer van hetzelfde van wat we week in week uit in de eredivisie zien. Laat ze daarom ook kijken naar de Noren. Die speelden tegen Israel (2-2) fris, aanvallend en met het hart, zo moet een jonge gretige ploeg voetballen.