Sarina Wiegman.
Volledig scherm
Sarina Wiegman. © Getty Images

Succescoach Wiegman verkiest Oranje boven VS

Ondanks interesse van de Amerikaanse voetbalbond blijft Sarina Wiegman (50) tot en met het EK van 2021 in Engeland bondscoach van de Leeuwinnen. De succesvolle coach van de Oranjevrouwen heeft haar contract met één jaar verlengd. De oude verbintenis liep tot en met de Olympische Spelen in Japan van aankomende zomer.

Daniël Dwarswaard

De prestaties van Sarina Wiegman zijn ook mondiaal niet onopgemerkt gebleven. De Amerikaanse voetbalbond heeft haar na het WK gepolst om bondscoach van de huidige wereldkampioen te worden. Wiegman voelde zich gevleid door de interesse, maar wilde dolgraag een andere droom najagen: met Oranje uitkomen op de Olympische Spelen.

De Verenigde Staten, viervoudig wereldkampioen en hét vrouwenvoetballand, zochten na het WK een nieuwe coach. Jill Ellis stopte en in hun zoektocht naar de ideale opvolger kwamen de Amerikanen uit bij Wiegman. Toen bleek dat dit niet het moment voor haar was, schakelde de Amerikaanse bond door. Inmiddels is Vlatko Andonovski bondscoach van de VS.

Wiegman, zelf oud-international, werd in januari 2017 bondscoach van Oranje en vierde grote successen. In datzelfde jaar wonnen de Leeuwinnen in eigen land het EK. Afgelopen zomer bereikte Nederland de finale van het WK in Frankrijk. Amerika was in de finale te sterk. Door de goede prestaties op het WK plaatste Oranje zich wel voor de eerste keer in de historie voor de Olympische Spelen, aankomende zomer in Japan. Plaatsing voor het EK van 2021 is zo goed als binnen.

Quote

Ik wil met ambitieuze mensen werken en dit Oranje is op dat vlak de absolute top

Sarina Wiegman

Wiegman over de contractverlenging: ,, Ik heb het al vaker gezegd: ik wil met ambitieuze mensen werken en dit Oranje is op dat vlak de absolute top. Ook zie je binnen de hele KNVB-organisatie het besef dat we deel uitmaken van een unieke periode in het vrouwenvoetbal in Nederland. Iedereen wil daar graag zijn of haar steentje aan bijdragen. Dat geeft vertrouwen en waardering, maar ook topfaciliteiten voor het team. Het is wat mij betreft een mooie combinatie van nu moeten én willen presteren, en tegelijkertijd de speelsters verder kunnen helpen bij hun ontwikkeling. In zo’n omgeving voel ik me heel goed op mijn plaats. Het spreekt denk ik voor zich dat ik onwijs veel zin heb om er, samen met mijn staf en de speelsters, weer anderhalf jaar vol voor te gaan.’’

Het jaar 2019 staat voor de Leeuwinnen vooral in het teken van de Olympische Spelen. Kwalificatie voor het EK is namelijk nog een formaliteit. Pas eind april kennen de Leeuwinnen hun schema voor het toernooi in Japan. De wedstrijden worden niet alleen in Tokio afgewerkt, maar er bestaat ook een kans dat Oranje in Sapporo (900 kilometer van Tokio met een ander klimaat) gaat spelen. Wiegman: ,,Allemaal uitdagingen, maar vooral mooi om ons mee bezig te houden.’’

KNVB-directeur Topvoetbal Nico-Jan Hoogma gaat samen met algemeen directeur Jan Dirk van der Zee over Wiegmans contractverlenging. Volgens hem is Wiegman de juiste vrouw op de juiste plek. ,,Als je er in slaagt om eerst met je team Europees kampioen te worden en twee jaar later de WK-finale te halen, dan is wel duidelijk hoeveel kwaliteit Sarina bezit. Maar de ambities van de KNVB met de Leeuwinnen zijn groot, en ook de spelersgroep wil meer én beter. Datzelfde geldt ook voor Sarina: goed blijven presteren en tegelijkertijd de speelsters helpen om die laatste stap naar de wereldtop te kunnen maken.’’

Oranje viert feest na het behalen van de WK-finale.
Volledig scherm
Oranje viert feest na het behalen van de WK-finale. © Pim Ras Fotografie
  1. Podcast | ‘Nederlandse clubs hebben zichzelf in de voet geschoten aan het begin van de coronacrisis’

    Podcast | ‘Nederland­se clubs hebben zichzelf in de voet geschoten aan het begin van de coronacri­sis’

    Een nieuwe AD Voetbal Podcast, met daarin de vraag of de Nederlandse clubs uit de eredivisie zichzelf niet enorm in de voet geschoten hebben met de manier waarop ze zich opgesteld hebben aan het begin van de coronacrisis? Ook Dirk Kuyt, de Duitse trainers en het voortbestaan van alle bvo’s komt aan bod. Aan het woord: Sjoerd Mossou, Maarten Wijffels, Daniël Dwarswaard en Etienne Verhoeff.