Volledig scherm
Sjaak Swart

Swart: Ajax wordt gezocht door de scheidsrechters

Sjaak Swart steekt zijn mening zelden onder stoelen en banken. In het Parool gaat de Amsterdammer helemaal los op de scheidsrechters in de Eredivisie. Vooral Bas Nijhuis moet het ontgelden. ,,Ajax wordt gezocht door de scheidsrechters."

,,De scheidsrechters daar was ik vroeger milder voor. Maar toen had je goede scheidsrechters die het voetbal aanvoelden", steekt Swart van wal. ,,De scheidsrechters van nu hebben helemaal geen gevoel voor voetbal. Ze willen laten zien dat ze thuis niets te vertellen hebben, maar in het veld de baas zijn. Dan lopen ze met zo'n air van: ik ga even bepalen wat er hier vandaag gebeurt."

Mister Ajax onderbouwt zijn vermoedens door cijfers aan te dragen. ,,Ajax wordt honderd procent gezocht door de scheidsrechters. Je ziet het aan meneer Nijhuis. Van de achttien keer dat hij Ajax heeft gefloten, heeft Ajax er vijf gewonnen. Normaal gesproken zijn dat er vijftien. Dat scheelt dus tien wedstrijden."

Dat de arbiter vervolgens ook in het praatprogramma Voetbal Inside gaat zitten, kan al helemaal niet op de goedkeuring van Swart rekenen. ,,En dan neemt hij oliebollen mee. Ik weet niet of hij het weet, maar de grootste oliebol is hij zelf."