Volledig scherm
Henk ten Cate © AFP

Ten Cate wil geen bondscoach Nederlands elftal worden

Trainer Henk ten Cate wil geen bondscoach van het Nederlands elftal worden. Dat heeft de trainer van Al-Jazira dinsdagavond laten weten.

 ,,De baan is mij maandagavond toegezegd. Maar uiteindelijk heb ik besloten dat niet te doen'', vertelt hij aan De Telegraaf. ,,Als je zo'n verantwoordelijke baan aanneemt, voor mij de meest eervolle in het Nederlandse voetbal, is het essentieel dat de hele organisatie daar achter staat, anders wordt het geen succes."

,,Ik geloof heilig dat Oranje voldoende kwaliteit heeft zich te kwalificeren voor het WK in Rusland'', stelt Ten Cate. ,,Verder heb ik alleen maar waardering voor alle echte voetbalexperts die mijn kandidatuur steunden en voor Hans van Breukelen die voor mij zijn nek heeft uitgestoken. Ik wens hem veel succes in zijn zoektocht naar een nieuwe bondscoach en hoop dat het Oranje heel erg goed gaat.''

Opvolgen

Van Breukelen, technisch directeur van de KNVB, sprak zaterdag in Abu Dhabi uitvoerig met de huidige trainer van Al-Jazira over de functie van bondscoach van Oranje. De oud-doelman reisde vervolgens verder naar Istanbul waar hij met Dick Advocaat, op dit moment trainer van Fenerbahçe, om de tafel zat. 

Van Breukelen liet gisteren weten dat hij eind deze week kan vertellen wie de vorige maand ontslagen Danny Blind bij het Nederlands elftal gaat opvolgen.

Advocaat

Al eerder berichtte deze krant dat niet Ten Cate, maar Dick Advocaat kandidaat nummer één is om Danny Blind op te volgen bij Oranje. Advocaat was al twee keer eerder bondscoach van het Nederlands elftal (1992-1994, 2002-2004). De 69-jarige Hagenaar keerde vorig jaar kortstondig terug als assistent van Blind bij de nationale ploeg. Hij liet Oranje echter al snel weer in de steek toen hij hoofdtrainer van Fenerbahçe kon worden. Dat werd hem door Blind en een aantal internationals niet in dank afgenomen.

Ten Cate is niet de eerste trainer die bedankt voor Oranje. Vorige week liet de Duitser Roger Schmidt, oud-trainer van Red Bull Salzburg en Bayer Leverkusen, al weten dat hij geen trek had in een baan bij de KNVB. Ook Nederlandse kandidaten als Ronald Koeman, Frank de Boer, Frank Rijkaard en Louis van Gaal zijn niet beschikbaar.