Ten Hag en Wiegman genomineerd voor FIFA coach van het jaar

videoErik ten Hag is door de FIFA genomineerd voor de FIFA coach van het jaar. De trainer van Ajax staat op de shortlist met tien namen voor de The Best award die de FIFA vandaag bekend heeft gemaakt. Sarina Wiegman is genomineerd in de categorie beste coach van een vrouwenteam.

Ten Hag veroverde met Ajax de landstitel en de KNVB beker en verbaasde vriend en vijand door de halve finale van de Champions League te halen. Daarin was Tottenham Hotspur diep in de blessuretijd te sterk voor de Amsterdammers. Ook zijn tegenstander van die avond, Maurico Pochettino staat op de shortlist.

De acht andere genomineerden zijn: Djamel Belmadi (Algerije), Didier Deschamps (Frankrijk), Marcel Gallardo (River Plate), Ricardo Gareca (Peru), Pep Guardiola (Manchester City), Jurgen Klopp (Liverpool), Fernando Santos (Portugal), Tite (Brazilië).

Wiegman

Ook Sarina Wiegman is door de FIFA genomineerd. Zij strijdt in de categorie ‘beste coach van een vrouwenteam’. De bondscoach van het Nederlands elftal won de prijs in 2017 al eens. Dat jaar veroverde ze met de Leeuwinnen de Europese titel.

Met Wiegman aan het roer behaalde het Nederlands elftal deze zomer de finale van het WK in Frankrijk. In de finale werd verloren van de Verenigde Staten. Oranje plaatste zich door de goede prestaties voor het eerst in de historie voor de Olympische Spelen. Ook coaches als Phil Neville (Engelse bondscoach), Jill Ellis (VS) en Reynald Pedros (Olympique Lyon) zijn genomineerd.

Op de site van de FIFA kan gestemd worden. Ook de aanvoerders en bondscoaches van de nationale teams mogen hun stem uitbrengen. Uiteindelijk blijven er per categorie drie genomineerden over. Op 23 september wordt de winnaar tijdens een gala in Milaan bekend gemaakt.

Sarina Wiegman
Volledig scherm
Sarina Wiegman © ANP
Volledig scherm
© BSR Agency