Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Themazitting verdachten Kuiprellen

Het Openbaar Ministerie organiseert een of meerdere themazittingen om zo veel mogelijk verdachten van de rellen bij de Kuip op 17 september tegelijk te kunnen berechten. Dat heeft het OM laten weten. Het is nog niet bekend wanneer de themazittingen plaatsvinden. Het OM hoopt op november.

Tot nu toe zijn er 31 mannen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de rellen. Onder hen is ook degene die een metalen staaf gooide naar de politie, een 36-jarige inwoner van Uddel. Het overgrote deel van de verdachten komt niet uit Rotterdam.

Vaker op billboards
Om verdachten op te sporen, plaatste het OM van enkelen een foto op billboards in het centrum van Rotterdam en bij supermarkten. Uit een brief van het OM aan burgemeester Aboutaleb die vandaag openbaar werd, blijkt dat het OM deze opsporingsmethode vaker wil gebruiken als de situatie daarom vraagt.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam gaat op 7 november met burgemeesters in de regio in gesprek over de aanpak van Feyenoordhooligans naar aanleiding van de rellen. Van de 31 verdachten, komen er 28 uit omliggende gemeenten, aldus de burgemeester.

Persoonsgerichte maatregelen in de regio
Aboutaleb wil de burgemeesters uit de regio ertoe bewegen persoonsgerichte maatregelen te nemen tegen hooligans, zoals Rotterdam al langer doet. De Maasstad houdt semipermanent toezicht op beruchte hooligans, maar kan een dergelijke aanpak alleen tegen de eigen inwoners hanteren.

In een brief van de burgemeester aan de gemeenteraad staat ook dat het Maasgebouw een kwetsbare locatie is als het gaat om voetbalvandalisme en dat het gebouw beter beveiligd zou moeten worden. De gemeente is in gesprek met Feyenoord over aanpassingen van het gebouw.