Volledig scherm
© Pim Ras

Theo Reitsma geruisloos als commentator gestopt

Morgen in ADTheo Reitsma (73) gaf zijn televisiecommentaar liever in drie dan in vijf woorden. En nog liever in één. Nu is de definitieve stilte ingetreden: de man die zeven WK-finales versloeg, is geruisloos verdwenen. Achteromkijken doet hij niet graag.  Voor AD Sportwereld maakt hij een uitzondering. ,,Voor de beste wedstrijd heb je de beste man nodig."

Volledig scherm
© Pro Shots
Quote

'Ik wilde niet doorlopend naar De Graafschap. Noem het een vorm van kapsones, want daar voel ik me te goed voor.'

Theo Reitsma
Quote

'Theo Reitsma leent zich niet voor deze rolverde­ling.'

Theo Reitsma
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Theo Reitsma vond zichzelf vorige week terug in de Efteling. Voor het eerst in zijn leven. In een weekeinde dat er gewoon gevoetbald werd. Ze hadden de verjaardagen 'op een hoop gegooid', hij en zijn vrouw, om met zijn zoon en aanhang naar Kaatsheuvel te gaan. Vrijdags naar een hotel, zaterdag vroeg naar het pretpark en zondag bijkomen.

,,Ik wist niet wat me zou overkomen, maar vond het een fenomeen," zegt Reitsma. ,,De hoeveelheid mensen, de attracties. Ik was onder de indruk. En doodmoe uiteindelijk, want het was best een behoorlijke klus. Nee, ik ben nergens in geweest, alleen in een treintje."

Het is even wennen. Opa Theo in een treintje, terwijl elders in het land tegen een bal wordt getrapt, fans uit hun dak gaan over buitenspelgoals en analisten discussiëren over spelsystemen. De bekendste televisiecommentator van de laatste vier decennia, die de laatste jaren eredivisiewedstrijden 'achter het kastje' bij Fox Sports versloeg, is er sinds dit seizoen niet meer bij. Het was een plotseling afscheid.  

Wat is er gebeurd?
Reitsma: ,,Endemol, de producent van Fox Sports, kwam met de mededeling dat de ouderen niet meer op het eerste kanaal zouden komen. Nou, dan heb ik daar niets meer te zoeken."  

In de praktijk betekent dat: geen duels meer verslaan van Ajax, PSV of Feyenoord.
,,Ik hoefde niet elke week op 1, maar ook niet doorlopend naar De Graafschap. Noem het een vorm van kapsones, want daar voel ik me te goed voor."  

Is het niet een verkapte mededeling dat u gewoon niet goed genoeg meer bent als commentator?
,,Het is een beleidskwestie, werd me verteld. Doorstroming. Je kunt nieuwe mensen groot maken, daar heb ik alle begrip voor, maar dan is het voor mij geen noodzaak meer om te blijven. Daar heeft Theo dan te veel kapsones voor. Overigens neem ik de leiding niets kwalijk. Binnenkort ga ik een hapje met ze eten."  

Had het niet sjieker gekund, u bent toch Theo Reitsma, de man van de zeven WK finales.
,,Ik zou het zo ook niet gedaan hebben. Overigens heb ik niet zo'n groot ego, maar in dit geval zeg ik wel: Theo Reitsma leent zich niet voor deze rolverdeling."  

Lees zaterdag het hele interview met Theo Reitsma in het AD.

Volledig scherm
,,Een goed stel'', zei Theo Reitsma bij de huldiging van Europees kampioen Oranje. © anp
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo sc HeerenveenHEE
EINDE
2-3
FC UtrechtUTR
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
8-0
De GraafschapGRA
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
1-2
FC EmmenEMM
away logo
home logo FeyenoordFEY
EINDE
0-2
Fortuna SittardFOR
away logo