Volledig scherm
Zakaria Labyad. © Ajax

Transfer Labyad naar Ajax is afgerond

Ajax heeft Zakaria Labyad (25) gepresenteerd. Met de definitieve komst van de FC Utrecht-speler naar Amsterdam voor 6 miljoen euro wordt de wens van trainer Erik ten Hag ingewilligd. Daarmee is ook direct het risico van de transfer benoemd.

Door Daniël Dwarswaard

Labyad tekent in Amsterdam een contract voor vier seizoenen. De Marokkaan stond afgelopen winter al in de nadrukkelijke belangstelling van Ajax, maar maakt na de zomer de overstap naar de Amsterdammers. De aanvallende middenvelder speelt morgen en zaterdag nog met FC Utrecht de finale van de play-offs voor Europees voetbal tegen Vitesse.

De overgang van Labyad betekent een hereniging met trainer Erik ten Hag. De coach van Ajax is lyrisch over de kwaliteiten van Labyad en heeft een doorslaggevende rol gespeeld in zijn komst. Ten Hag was in de winterstop al duidelijk over de speler: ,,Hij heeft de kwaliteiten die horen bij een speler van de top-3.’’

Risico

AFC Ajax on Twitter

Zakaria Labyad = Ajacied! ✖️✖️✖️ #SuperZaka https://t.co/4pyEz9eloU

De komst van Labyad, die op het middenveld kan spelen en ook als buitenspeler, is daarmee ook een risico. Labyad zal bij Ajax altijd worden gezien als een aankoop van de trainer die bij de achterban na een halfjaar al zwaar onder vuur ligt. Zo bezien neemt Ajax ook een risico met de komst van Labyad die onder Ten Hag bij FC Utrecht helemaal opfleurde.

Daarvoor zat Labyad namelijk op dood spoor. Als grote belofte debuteerde de Utrechter bij PSV om vervolgens een transfer te maken naar Sporting Lissabon in Portugal. Daar wist hij niet te slagen en na verhuurperiodes bij Vitesse en Fulham kwam Labyad terug naar Nederland. 

Volledig scherm
Zakaria Labyad. © Pro Shots